Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Pušenje je siguran faktor koji tijekom trudnoće utječe na rast fetusa. Izvrstan rad znanstvenika s Instituta za medicinska istraživanja (Odsjek za metabolizam minerala) u Zagrebu, ukazuje na eventualni mehanizam oštećenja posteljične funkcije kod trudnica koje puše. Naime, povećana razina kadmija i snižena razina progesterona u placenti trudnica koje su pušile, mogli bi biti odgovorni za oštećenja posteljične funkcije.

U okviru ove studije mjerena je koncentracija olova, željeza, cinka, bakra, kadmija i progesterona u placenti 56 zdravih rodilja, od kojih se 27 tijekom trudnoće nisu odrekle pušenja, a 29 trudnica su bile nepušačice.

 Iz svake placente uzimana su po 3 uzorka, a razina metala je određivana atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Progesteron je određivan specifičnim radioimunoesejom u homogeniziranom i liofiliziranom tkivu posteljice.

Razina bakra i cinka u posteljicama se nije razlikovala ovisno o tome da li su trudnice pušile ili ne.

U posteljicama žena koje su pušile razina kadmija je bila statistički značajno povišena, a razina progesterona značajno snižena.

Ovi rezultati predstavljaju nove dokaze koji podržavaju pretpostavku o povezanosti pušenja i razine kadmija, odnosno progesterona u posteljici.


Reprod Toxicol 2001 Nov; 15 (6): 673-681

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve