Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Rizik pojavnosti leukemije u djetinjstvu raste ukoliko tijekom trudnoće ili čak i prije zanošenja puši i otac djeteta te kod pasivne izloženosti djeteta duhanskom dimu nakon porođaja, objavljeno je u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology.

Američki znanstvenici s kalifornijskog Sveučilišta Berkeley bilježe kako je pušenje povezano s rizikom pojavnosti leukemije u odrasloj dobi, dok je povezanost pušenja roditelja s leukemijom kod potomaka ostala nejasna.

U daljnjem ispitivanju, znanstvenici su proveli "case-control" studiju koja je uključivala 287 djece s akutnom limfoblastičkom leukemijom (ALL), 46 djece s akutnom mijeloidnom leukemijom i 416 djece iz kontrolne skupine.

Znanstvenici nalaze da isključivo pušenje majke tijekom trudnoće nije povezano s povišenim rizikom niti jednog od ispitivanih oblika leukemije, međutim, akutna mijeloidna leukemija se javljala 3.84 puta češće, a akutna limfoblastička leukemija 1.32 puta češće ako su očevi pušili u razdoblju prije početka trudnoće.

Pojavnost akutne mijeloidne leukemije praćena je temeljem podataka malog broja pacijenata: u ispitivanje je bilo uključeno samo 16 slučajeva oboljenja i 8 kontrolnih ispitanika.

Povećani rizik nastanka akutne limfoblastične leukemije kod potomaka je također nađen i ako su samo očevi pušili prije nastupanja trudnoće, kada je uz očeve i majka pušila poslije porođaja ili u slučaju izlaganja djeteta duhanskom dimu ("pasivno pušenje") nakon porođaja.

Zbrajajući ukupno, znanstveni tim navodi da je javnost svjesna negativnih učinaka majčinog pušenja na fetus. "Spoznaja mogućeg štetnog utjecaja očeog pušenja pruža i ovoj populaciji šansu i dobar razlog za prekid pušenja", zaključuju autori.
 

Am J Epidemiol 2006;163:1091-1100.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve