Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Prehrana bogata voćem i povrćem pozitivno utječe na sadržaj minerala u kostima, rezultat je ispitivanja objavljenog u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

"Postoje rastući dokazi pozitivnog utjecaja prehrane bogate voćem i povrćem na koštano zdravlje", navode engleski znanstvenici iz MRC Human Nutrition Research, Cambridge. "Međutim, većina današnjih ispitivanja provedena je u odraslih, dok je tek nekoliko studija pratilo zdravlje adolescenata."

Znanstvenici su ispitivali povezanost između koštanog mineralnog statusa i koštane gustoće s unosom voća i povrća putem prehrane, prateći sadržaj minerala apsorpcijom x-zraka u području cijelog tijela, kralješnice i vrata bedrene kosti, kao i analizirajući pismene odgovore ispitanika o zdravstvenom stanju, stilu življenja, stupnju tjelesne aktivnosti i unosu prehrambenih namirnica, posebice voća, povrća i drugih nutrijenata tijekom odabranog perioda od tjedan dana. Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno 212 mladića i djevojaka adolescentne dobi (starosti 16 - 18 godina), 90 mladih žena (starosti 23 - 37 godina) i 134 muškarca i žena starije dobi (starosti 60 - 83 godine).

Ispitivanje je otkrilo statistički znakoviti pozitivni utjecaj sadržaja minerala u kralješnici mladića i djevojaka adolescentne dobi i unosa voća. Samo kod mladića je nađen i statistički znakoviti pozitivni utjecaj unosa voća i vitamina C u hrani na sadržaj minerala u bedrenoj kosti. Nakon korekcije podataka, nije nađena statistički znakovita povezanost unosa voća i koštanog sadržaja minerala u skupini mlađih žena i starijih muškaraca, kao niti povezanost unosa samog povrća i koštanog sadržaja minerala niti u jednoj skupini.

"Povećani unos voća i povrća putem prehrane može imati pozitivan učinak na koštani mineralni status kako u mlađoj, tako i u starijoj skupini, osobito na mineralni status kralješnice i vrata bedrene kosti", navode autori. "Specifični mehanizam povezanosti ostaje nedovoljno jasan, ali ulogu sigurno igraju vitamin C i drugi specifični antioksidansi u voću, kao i stil življenja."

Ograničenja ispitivanja uključuju nemogućnost poopćavanja podataka jer su ispitanici bili odreda dobro educirani i dobro motivirani, prehrana im je sadržavala više voća i povrća nego što sadrži prehrana iste dobne skupine koja nije uključena u ispitivanje, ispitivanje je bilo reprezentativno za jednu naciju i obuhvaćalo je manji broj ispitanika.

"Preporuka je povećati unos voća i povrća posebice kod adolescenata, budući da je on u ovoj dobnoj skupini malen, a dobrobit uzimanja voća i povrća velik", zaključuju autori. "Činjenica da nismo mogli pokazati povezanost između unosa voća i povrća te dobrobiti koštanog mineralnog statusa kod mlađih žena i starijih muškaraca ne trebamo tumačiti i stvarnim odsustvom prednosti unosa voća i povrća u ovim dobnim skupinama. Sadržaj minerala kosti je samo jedan od aspekata zdravlja u kojem povećani unos voća i povrća može ostvariti dugotrajnu dobrobit."

U pratećem uvodniku, raspravlja se o osteoporozi kao globalnom problemu i nužnim hitnim promjenama opće javno-zdravstvene strategije.

 

Am J Clin Nutr. 2006;83:1254-1255, 1420-1428


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve