Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Prema studiji koja je objavljena 20.lipnja u JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, adolescenti, čija je majka pušila u trudnoći, imaju trostruko veći rizik oštećenja sluha i u visoko i nisko-frekventnom području što ukazuje na zaključak da izlaganje fetusa dimu cigareta uzrokuje oštećenja tijekom razvoja
slušnog sustava.

Istraživači, Michael Weitzman, liječnik iz Department of Pediatrics i Department of Environmental Medicine, New York University School of Medicine, i kolege, također upućuju na to da ti isti prenatalni događaji smanjuju govorne i čitalačke sposobnosti u djece pušača. Oko 12% trudnica puše u trudnoći.

"Istraživanja upućuju da i maleni gubitak sluha djeluje na dijetetove mogućnosti
za učenje i razvoj; djeca s umjerenim gubitkom sluha slabije napreduju u školovanju ili ranije odustaju od školovanja. Isto tako, gubitak sluha je samo jedna od štetnih posljedica do koje može doći prilikom pušenja u trudnoći", kažu autori.

U trudnoći su pušile 16,2 % od 964 ispitanih trudnica. Izlaganje pušenju tijekom trudnoće kod adolescenata je pokazalo gubitak sluha na visokim frekvencijama od 6 kHz i viši postotak djece s jednostranim gubitkom sluha za niske frekvencije. Nakon analize koja je uključivala razlike u rasi, spolu, socioekonomskom statusu, istraživači su našli da je izlaganje dimu cigareta u prenatalnom razdoblju povezano s 2,6 puta višom stopom jednostranog gubitka sluha u niskim frekvencijama nego u kontrolnim skupinama. Rizik je bio neovisan o tome da li je trudnica bila pasivan pušač.

Iako je gubitak sluha u istraživanju bio umjeren, istraživači smatraju da se rezultati ne smiju zanemariti.

"Ako uzmemo u obzir rezultate istraživanja, oštećenja sluha su česta kod djece i manifestiraju se vrlo rano u životu. Studija je pokazala da pušenje u trudnoći uzrokuje slabije izvršavanje govornih zadataka, usporavajući kognitivno sazrijevanje i uzrokujući sporije reagiranje na stimulanse zvukovima već u neonatalnom razdoblju. Prospektivna studija sa dugim praćenjem od 12, 24, 36 i 48 mjeseci i sa 9 i 12 godina pokazuje vezu između pušenja u trudnoći i slabijim govornim i čitalačkim sposobnostima, a naročito je povezano sa slabijim izvršavanjem govornih zadataka. Naši rezultati koji povezuju oštećenje sluha kod adolescenata i izlaganje pušenju tijekom trudnoće mogu objašnjavati, djelomično ili potpuno, zašto neka djeca imaju slabije rezultate u izvšavanju slušnih zadataka", zaključuju autori.

 


JAMA Otolaryngol Head Neck Surg.2013


 
  Novosti - Sve