Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Rezultati novog istraživanja ukazuju da je pušenje majke tijekom trudnoće rizičan čimbenik u nastanku rascjepa usne i lica kod fetusa, osobito kod fetusa s nekim genetskim varijantama koje smanjuju sposobnost detoksikacije duhanskog dima.

Istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Epidemiology, uključivalo je 421 novorođenče s rascjepom usne ili lica i 299 zdravih novorođenih beba.

Kod svih beba su učinjeni testovi kojima su utvrđene različite genetske varijacije - polimorfizmi NAT1 i NAT2, gena koji kodiraju dva enzima čija je glavna funkcija detoksikacija duhanskog dima. U osobnom razgovoru s majkama, ispitane su njihove navike i osobito navika pušenja.

Sukladno s njihovim ranijim istraživanjima, znanstvenici iz Oaklanda (Children's Hospital Research) u Kaliforniji, nalaze da je pušenje neovisan, premda umjereni rizični čimbenik za nastanak rascjepa usne i lica. Za razliku od toga, različite varijacije gena NAT1 i NAT2 nisu neovisno povezane s rizikom nastanka rascjepa usne i lica.

U kontekstu pušenja majke tijekom trudnoće, polimorfizam gena NAT1 i NAT2 imao je značajnu ulogu u nastanku rascjepa usne i lica.

Zapravo, rizik rascjepa usne bez ili s rascjepom nepca bio je povećan više nego četverostruko ukoliko se pojavljivao određeni NAT1 genotip.

Nije uočena povezanost između različitih varijanti NAT2 gena i majčinog pušenja.

"Kako bi rezultati našeg istraživanja bili potvrđeni neophodna su daljnja ispitivanja koja će uključivati između ostalog i informacije o majčinom genotipu, " zaključuju autori.


Epidemiology 2004;15:150-156.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve