Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Pasivno pušenje odnosno izloženost duhanskom dimu povezano je s povišenim rizikom za spontani pobačaj, mrtvorođenost i vanmateričnu trudnoću u jajovodu, rezultat je velike opservacijske studije objavljene online u časopisu 'Tobacco Control'. Izgleda da veličina ovog rizika raste s porastom ekspozicije.

"Ovi podatci kkao i rezultati ovog istraživanja omogućuju nove dokaze koji ukazuju na učinak pasivnog pušenja tijekom trudnoće na do sada neproučavani učinak ishoda trudnoće, navodi dr. Andrew Hyland, iz Odjela za proučavanje utjecaja ponašanja na zdravlje, Roswell Park Cancer Institute, Buffalo, New York.

Do sada se povezanost pasivnog pušenja i nepovoljnog ishoda trudnoće zasnivala na pretpostavkama. Otuda su znanstvenici prikupili podatke 80,762 postmenopauzalnih žena koje su sudjelovale u istraživanju 'Women's Health Initiative Study', nacionalna opservacijska studija kojom su prikupljeni podatci iz širokog spektra zdravstvenih tema.

Oko polovine ispitanica (50.6%) su bile žene koje nikada nisu pušile, 6.3% ispitanica su pušile u vrijeme ispitivanja, a 43.1% ispitanica su ranije pušile.

Znanstvenici su ispitanice koje nikada nisu pušile razvrstali u nekoliko skupina, ovisno o razini ekspozicije duhanskom dimu tijekom djetinjstva, u odrasloj dobi u kući i u odrasloj dobi na radnom mjestu. Od ukupnog broja ovih ispitanica, 32.6% (26,307) žena su imale spontani pobačaj, 4.4% (3,552) žena su rodile mrtvo dijete, a 2.5% (2,033) žena su imale najmanje 1 vanmateričnu trudnoću u jajovodu.

Izgleda da su rizici pasivnog pušenja kumulativni, pri čemu postoji kumulativni rizik ovisan o trajanju ekspozicije, navode znanstvenici. Ispitanice koje su najviše bile izložene pasivnom pušenju (što je definirano izloženosti duhanskom dimu dulje od 10 godina tijekom djetinjstva, odnosno više od 20 godine u odrasloj dobi ili više od 10 godina na radnom mjestu), imale su 17% veći rizik spontanog pobačaja, 55% veći rizik mrtvorođenosti i 61% veći rizik vanmateričnog zanošenja u odnosu na žene koje nisu pušile niti su bile izložene duhanskom dimu.

Slika bivših pušača jednako uznemiruje. Žene koje su pušile tijekom reproduktivnih godina imale su 16% veći rizik spontanog pobačaja, 44% veći rizik mrtvorođenosti i 43% veći rizik vanmateričnog zanošenja u odnosu na žene koje nikada nisu pušile.

Ranija istraživanja pokazala se različite rezultate obzirom na povezanost rizika u trudnoći i pasivnog pušenja. Autori aktualne studije navode da bi različiti rezultati ranijih istraživanja mogli biti posljedica metodologije koje su koristili u ranijim istraživanjima koja uključuje i nedovoljno ispitivanje izloženosti duhanskom dimu tijekom svih životnih razdoblja.

"Osim toga, kontrolna skupina u mnogim od ranijih istraživanja nije bila striktno limitirana na nepušače, odnosno odsutnost izloženosti duhanskom dimu tijekom cijelog života," napisali su autori. S njihovog gledišta, ovo je nedostatak koji smanjuje snagu zaključaka ranijih studija.

Znanstvenici bilježe da su podatci za aktualno istraživanje sakupljani iz 40 centara širom Sjedinjenih Država, te su obuhvaćali žene različitih etničkih i socijalnoekonomskih kategorija, kao i edukacije, što daje dodatnu vjerodostojnost rezultatima.

"Ove informacije značajno proširuju dio populacije koji bio mogao imati štetne učinje pasivnog pušenja," zaključak je autora. "Očekuje se nastavljanje evolucije politike kako bi se uklonio učinak pasivnog pušenja na zdravlje žena i njihove buduće djece."

 


Tobacco Control, 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve