Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Pušenje tijekom trudnoće povezano je s povišenim rizikom prijevremenog ljuštenja posteljice - abrupcije posteljice, objavljeno je u aktualnom izdanju znanstvenog časopisa American Journal of Epidemiology.

Američki znanstvenici iz Robert Wood Johnson Medical School, New Brunswick, New Jersey i švedski kolege iz Karolinškog instituta, Stockholm, istraživali su je li utjecaj majčinog pušenje na rizik prijevremenog ljuštenja posteljice ograničen samo na trudnoću tijekom koje je majka pušila i postoji li kumulativni utjecaj pušenja na trudnoće koje slijede.

Ukoliko u jednoj trudnoći dođe do abrupcije posteljice, tada je ovaj rizik povišen u slijedećim trudnoćama neovisno o navici pušenja. U slučaju trudnica koje ne puše, rizik abrupcije u slijedećoj trudnoći 5.3 puta je veći u odnosu na trudnice kod kojih nije došlo do prijevremenog ljuštenja posteljice, navode autori. Ukoliko je trudnica pušila tijekom obje trudnoće, rizik abrupcije posteljice u slijedećoj trudnoći veći je 10.9 puta.

Visina rizika abrupcije posteljice tijekom druge trudnoće najviše je bila određena time je li trudnica pušila tijekom druge trudnoće.

U usporedbi s trudnicama koje uopće nisu pušile tijekom i jedne trudnoće, rizik prijevremenog ljuštenja posteljice u drugoj trudnoći rastao je s brojem cigareta popušenih tijekom same trudnoće, nalaze istraživači. Rizik abrupcije posteljice tijekom druge trudnoće bio je kod trudnica koje se prestale pušite sličan riziku trudnica koje nisu pušile niti u jednoj od trudnoća.

"Ovi rezultati ukazuju da je neželjeni utjecaj majčinog pušenja na prijevremeno ljuštenje posteljice prije svega izravni toksični učinak pušenja tijekom trudnoće", zaključuju autori.

"Tijekom prvog pregleda u okviru antenatalne skrbi, kako u prvoj tako i u slijedećim trudnoćama, nužno je uzeti pažljivu socijalnu anamnezu", naglašavaju znanstvenici. "Nužno je naglasiti važnost smanjenja pušenja, kao i drugih štetnih navika u okviru socijalnog ponašanja tijekom rane trudnoće".


Am J Epidemiol 2007;166:289-295.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve