Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Rezultati nove studije, objavljenje u siječnju 2014.g. u Obstetrics and Gynecology, pokazuju da su marihuana, pušenje, korištenje nedozvoljenih opojnih sredstava i pasivno pušenje povezani s povećanim rizikom za rođenje mrtvog djeteta. "Praćenje uporabe tetrahidrokanabinola ukazuje na dvostruko povećanje rizika mrtvorođenosti", kažu autori. Nadodaju da i pasivna izloženost duhanskom dimu gotovo jednako, dvostruko povećava isti rizik. 
Prema izjavi doktora medicine Michaela W. Varnera (University of Utah School of Medicine, Salt Lake City) i njegovog kolege Eunice K. Shrivera (National Institute of Child Health and Human Development Stillbirth Collaborative Research Network), marihuana je najčešće korištena nedozvoljena droga u SAD te, u skladu s trendom legalizacije, njena upotreba raste u zadnje vrijeme.

Istraživači su koristili "case-control" studiju u istraživanju povezanosti korištenja nedozvoljenih opojnih sredstava sa mrtvorođenom djecom. Od ožujka 2006.g. do rujna 2008.g. prikupljeni su podaci sudionika iz 5 različitih zemljopisnih područja. Sakupljeni su uzorci krvi od majki i iz pupčane vrpce, posteljice ili fetalnog tkiva kod više od 90% porođaja iz tih područja. Laboranti su naslijepo obrađivali uzorke. Testirali su krv na amfetamin, metamfetamin, kokain, petidin, meperidin, hidrokodon i marihuanu. Majčina krv je analizirana na kotinin (metabolit nikotina). Učinjen je i pregled patologa mrtvorođenčadi i posteljice. Majke su dale izjavu jesu li koristile opojna sredstva i jesu li pušile.

U studiji je bilo 663 mrvorođenčadi od kojih je 63% (418) imalo toksikološki skrining fetusa i 87% (579) je imalo test majke na kotinin. Od 1,932 živorođene djece (kontrolna skupina) 54% (1,050) je imalo toksikološki skrining fetusa i 80% (1,545) je imalo test majke na kotinin. Mogućnost mrtvorođenosti bila je otprilike dva puta veća kod žena čiji su fetusi bili pozitivni na bilo koji metabolit opojnih sredstava ("case" grupa 7,0%; "control" grupa 3,7%; OR 1,94; 95% interval pouzdanosti CI, 1,16 – 3,28). Najčešće korišteno opojno sredstvo bila je marihuana koja je povećala mogućnost mrtvorođenosti više nego dvostruko ("case" grupa 3,9%, "control" grupa 1,7%; OR, 2,34; 95% CI, 1,13-4,81). Autori navode da ovi rezultati mogu biti i posljedično povezani s kotininom s obzirom da je korištenje duhana uobičajeno kod korisnica marihuane.

Postoji veza između količine majčinog pušenja cigareta i mrtvorođenčadi koja pokazuje da raste rizik za mrtvorođeno dijete kako raste razina kotinina u krvi majke. Izloženost duhanskom dimu (pasivno pušenje, izjava majke da ne puši i razina kotinina manje od 3 ng/mL) povećava dvostruko mogućnost mrtvorođenosti (case grupa 5,0%, control grupa 2,7%; OR, 2,96; 95% CI, 1,24 – 3,41). Nedostaci istraživanja uključuju moguće razlike zbog rasne pripadnosti, etničkog porijekla i gestacijske dobi kod sudionika studije i onih koji nisu htjeli sudjelovati u istraživanju.

"Pušenje i korištenje opojnih sredstava je poprilično često a spada u one rizike za mrtvorođeno dijete na koje možemo utjecati.“ zaključuju autori. "Kliničari bi trebali biti svjesni ovih rizika i educirati trudnice koje opasnosti prijete od marihuane i pasivnog pušenja tijekom trudnoće."Obstet Gynecol. 2014;123:113-125.
 

  Novosti - Sve