Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Muški potomci majki koje su tijekom trudnoće pušile više od 10 cigareta na dan pokazuju značajno lošije karakteristike spermiograma - pad ukupnog broja i gustoće spermija, kao i koncentracije inhibina B.

Danski znanstvenici ukazuju na padajuću tendenciju broja i gustoće spermija tijekom posljednjih 5 desetljeća u Danskoj, zemlji u kojoj je udio žena koje puše među najvećima u Europi.

Ispitivanja vršena u Aarhus University Hospital u Koppenhagenu obuhvatila su procjenu kvalitete spermija i razine spolnih hormona kod 316 muškaraca u odnosu na podatke o pušenju majki tijekom trudnoće. Krvni uzorci i uzorci sjemene tekućine skupljani su tijekom 1999. i 2000. godine.

Čak kod 265 ispitanika, znanstvenici su uspjeli dobiti izvorne podatke o pušenju (u potpunosti ispunjen upitnik) od njihovih majki.

Nakon korekcije podataka za starost i aktualni status pušenja samih ispitanika te različite druge faktore, znanstvenici iznose podatak kako je gustoća spermija čak za 48% manja kod ispitanika čije su majke tijekom trudnoće pušile više od 10 cigareta na dan u odnosu na ispitanike čije su majke bile nepušačice.

Muškarci čije su majke pušile više od 10 cigareta na dan također su pokazivali nizak ukupni broj spermija, kao i nisku koncentraciju inhibina B, te visoku razinu folikulostimulirajućeg hormona (16% porast).

Opisani utjecaji nisu nađeni u skupini ispitanika čije su majke pušile 1 do 10 cigareta na dan.

Pušenje tijekom trudnoće može imati značajan utjecaj na pad broja spermija i druge parametre spermiograma.

 


Epidemiology 2003; 14:278-286


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve