Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Žene koje tijekom trudnoće puše imaju povišeni rizik nastanka gestacijskog dijabetesa, rezultat je ispitivanja objavljenog u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology.

Ranija istraživanja su ukazala na povezanost pušenja i povišenog rizika nastanka dijabetesa tip 2, naglašavaju autori, dok je odnos između pušenja i dijabetesa ostao nejasan.

Američki znanstvenici iz Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta i humani razvitak u Bethesdi, Maryland, istraživali su podatke sakupljene u ispitivanju prevencije preeklampsije koje je uključivalo više od 4.500 trudnica.

Prosječne vrijednosti glukoze u krvi (60 minuta) bile su najviše u skupini žena koje su pušile u vrijeme početka studije, navode autori, a najniže kod ispitanica koje nikada nisu pušile, ili su prestale s pušenjem prije ili tijekom trudnoće.

Srednja vrijednost glukoze rasla je za 0.5 mg/dL za svaku popušenu cigaretu tijekom dana. No međutim, nije nađen odnos između razine glukoze (60 minuta) i prosječnog broja popušenih cigareta na dan ili pakiranja cigareta godišnje.

Gestacijski dijabetes, dijagnosticiran testom oralnog opterećenja glukozom tijekom 180 minuta, najčešće je dijagnosticiran u skupini trudnica koje su pušile na početku studije (4.4%), te najrjeđe kod trudnica koje nikada nisu pušile (1.8%), navode znanstvenici.

Trudnice koje su prestale pušiti prije početka trudnoće ili tijekom trudnoće imale su umjereni rizik pojave gestacijskog dijabetesa (1.9% and 2.5%).

Ukoliko se pokaže da je povezanost između pušenja i gestacijskog dijabetesa uzročna, navode istraživači, onda bi 47% slučajeva gestacijskog dijabetesa kod pušačica i 10% kod svih žena u istraživanoj populaciji moglo biti posljedica izloženosti duhanskom dimu.

Stoga, zaključuju autori, pušenje može biti važan modificirajući rizični čimbenik u nastanku trudničke šećerne bolesti.

 

Am J Epidemiol 2004;160:1205-1213.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve