Datum zadnje izmjene: 23. 01. 2020.


U slučaju pušenja očeva tijekom trudnoće, njihove buduće kćeri će ranije ulaziti u menopauzu u odnosu na vršnjakinje čiji očevi nisu pušili tijekom trudnoće, rezultat je aktualnog istraživanja.

Prijašnja istraživanja su ukazala da navika pušenja kod žena, kao i njihovih partnera, može utjecati na ranije nastupanje točke u kojoj više nije moguće ostvariti trudnoću. "Izgleda da je utjecaj pušenja očeva tijekom trudnoće na duljinu reprodukcijske dobi njihovih kćeri značajniji nego utjecaj pušenja njihovih partnera", navode istraživači iz M&K Health Institute, Japan.

Moguće je, pretpostavljaju japanski autori, da izloženost duhanskom dimu u vrijeme koncepcije može utjecati na kapacitet fertilizacije spermatozoida, kao i/ili početak najranije embriogeneze.

Istraživači su ispitivali više od 1,000 Japanki u postmenopauzalnoj dobi, koje su bile pacijentice klinike iz različitih razloga. Traženi su podatci o starosti pri nastupanju prve menstruacije, kao i menopauze, te o navici pušenja njihovih partnera. Jedno od anketnih pitanja bilo je i navika pušenja njihovih majki i očeva tijekom majčine trudnoće.

Po prilici, tri četvrtine očeva su pušili cigarete tijekom razdoblja intrauterinog života njihovih kćeri, jednako kao što su nekih tri četvrtine ispitanica izjavile da su njihovi partneri pušili prije nego što su one ušle u menopauzu. Daleko manje žena u obje generacije (majki i kćerki) – između 4% i 6% - pušile su cigarete tijekom trudnoće ili tijekom vremenskog razdoblja kada su mogle ostvariti trudnoću. Prosječna starosna dob nastupanja menopauze je iznosila 51 godinu.

Žene koje su same pušile doživjele bi menopauzu u prosjeku nekih 14 mjeseci ranije u odnosu na žene koje ne puše. Ako bi pušili i njihovi partneri, menopauza bi nastupala pet mjeseci ranije, ali ovi rezultati nisu bili statistički značajni.

Zadnja menstruacija se javljala oko 13 mjeseci ranije kod žena čiji su očevi pušili tijekom njihovog intrauterinog života, u odnosu na žene čiji očevi nisu pušili, objavili su japanski autori u znanstvenom časopisu 'Fertility and Sterility'. Kako god, pušenje njihovih očeva nije utjecalo na nastupanje menarhe. Broj majki koje su pušile nije bio dovoljan da bi se procijenio utjecaj njihovog pušenja na nastupanje prve ili zadnje menstruacije kod kćerke.

Znanstvenici nisu sasvim sigurni, samo na temelju ovih podataka, je li učinak pušenja od strane oca na ranije nastupanje menopauze kod kćerke rezultat pušenja tijekom trudnoće, dakle vremena prije nego što je kćer bila rođena, ili je to utjecaj pušenja tijekom razdoblja djetinjstva.

Mogući učinak pušenja, pretpostavljaju japanski autori, bio bi utjecaj štetnih kemikalija iz duhanskog dima na fetalni mozak koji producira reproduktivne hormone, odnosno kontrolne tvari. U razjašnjenju moguće povezanosti neosobnog pušenja i reprodukcije potrebna su daljnja istraživanja.

Većina žena je svjesna rizika pušenja tijekom trudnoće, navode autori. No međutim, "bilo bi dobro vidjeti više istraživanja koja se bave utjecajem pušenja očeva, obzirom da još uvijek daleko više očeva nego majki puši tijekom trudnoće."

 

Fertil Steril 2011


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve