Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Klinički dijagnosticirani mentalni zdravstveni problemi, kao što su anksiozni poremećaji i depresija, mogu biti trajna posljedica pušenja u nekih trudnica, navode istraživači u znanstvenom časopisu Obstetrics and Gynecology.

"Unatoč kampanji protiv pušenja u trudnoći koja traje desetljećima, aktualna prisutnost ovog istog problema je frustrirajuća", navode znanstvenici. "Visoka učestalost depresije u skupini trudnica ovisnih o nikotinu mogla bi razjasniti problem koji postoji već dulje vrijeme te donijeti toliko potrebnu pomoć kako trudnicama, tako i bebama iz rizične skupine".

Američki znanstvenici sa sveučilišta "Columbia University", New York, došli su do navedenih zaključaka analizom podataka temeljenih na istraživanju 1.516 žena koje su sudjelovale u epidemiološkom istraživanju uporabe alkohola. Sve ispitanice su tijekom prethodnih godina ostvarile trudnoću.

U ispitivanoj skupini 21.7% žena pripadale su kategoriji pušačica, dok je 12.4% žena ispunjavalo kriterije ovisnosti o nikotinu. Gotovo polovica ispitanica koje su pušile cigarete (45.1%) ispunjavale su kriterije jedne mentalne bolesti i 57.5% ispitanica ispunjavala su oba kriterija - nikotinske ovisnosti i najmanje jednog mentalnog oboljenja.

Nakon korekcije podataka, nikotinska ovisnost statistički je značajno pretkazivala neko od mentalnih oboljenja u budućnosti, pri čemu je rizik pojavnosti iznosio 330%. Učestalost depresije bila je 207% češća, dok se distimija javljala 620% i panična oboljenja 310% češće. Nije nađena statistički znakovita povezanost između uporabe cigareta kod žena koje nisu bile ovisne o nikotinu i kasnijih mentalnih oboljenja.

"Zdravstveni djelatnici koji rade s trudnicama koje puše, a nisu u stanju prekinuti s ovom štetnom navikom, morali bi znati da su zapravo depresija i anksioznost daleko veći problemi koji stoje na putu i naporima ovih pacijentica za prekidom pušenja", navode autori.

"Kod ovih žena, neki oblici terapije za poboljšanje mentalnog zdravlja, kao što je bihejvioralna suportivna terapija, zajedno s planom prekida pušenja mogu biti daleko učinkovitiji plan liječenja od jednostavnog nikotinskog flastera", njihov je zaključak.

 

Obstet Gynecol 2007;109:875-883.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve