Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Žene koje puše tijekom trudnoće mogu imati veću vjerojatnost da će imati djecu s oštećenim bubrezima nego majke koje se klone cigareta, pokazuje nova studija.

Pušenje tijekom trudnoće je dugo bilo povezano s nedonoščadi i pothranjenim bebama te širokim rasponom urođenih mana. Ova studija nudi nove dokaze da su bubrezi među organima koji imaju rizik za oštećenje, rekao je glavni autor dr Maki Shinzawa, zdravstveni istraživač na Sveučilištu Kyoto u Japanu.

"Pušenje oslobađa nikotin i druge štetne ili potencijalno štetne tvari kao što su dušikov oksid, polikarbonat i ugljični monoksid, od kojih neki prolaze kroz posteljicu", rekao je putem e-maila Shinzawa. "Neki od tih tvari mogu utjecati na fetalni razvoj bubrega tijekom trudnoće."

Shinzawa i kolege su pregledali podatke od 44,595 djece. Tražili su kod djece tri starosne dobi prisutnost proteinurije kad je proteinurija ≥ 1+.

Podaci o majkama koje su pušile su prikupljeni tijekom prenatalnih pregleda, a istraživači su također imali podatke za njihovu djecu iz zdravstvenih pregleda s četiri, devet, 18 i 36 mjeseci starosti.

Sve u svemu, 79 posto žena je izjavilo da nikada nije pušilo, a četiri posto je izjavilo da su prestale pušiti tijekom trudnoće. Oko 17 posto majki je izjavilo da su nastavile pušiti tijekom trudnoće.

Apsolutni rizik od proteinurije među djecom je bio nizak. No, postojala je 24 posto veća vjerojatnost za proteinuriju kod djece rođene od majki koje su pušile tijekom trudnoće.

Učestalost dječje proteinurije je bila 1,7 posto kod djece rođene od pušačica, 1,6 posto kod majki koje su bile bivši pušači i 1,3 posto kod djece rođene od žena koje nikada nisu pušile.

Djeca izložena duhanskom dimu kod kuće su također imala veći rizik od proteinurije od djece koji nisu živjela s pušačima, ali razlika nije bila dovoljno velika kako bi se isključila mogućnost da je to slučajno.

Jedno ograničenje studije je bilo oslanjanje na podatke od žena da se točno podsjete koliko su pušile prije ili za vrijeme trudnoće te nedostatak laboratorijskih testova za potvrdu izloženosti dimu, zaključili su u „Clinical Journal of the American Society of Nephrology“, u internetskom izdanju.

Ipak, istraživanja su dodatak dokazima koji povezuju pušenje sa oštećenjem bubrega, potvrda prethodnim istraživanjima i za odrasle pušače i za djecu koja su izložena pasivnom pušenju, rekao je dr Paul Fowler, direktor Instituta za medicinske znanosti na Sveučilištu Aberdeen u Velikoj Britaniji.

"Majčino pušenje može dovesti do smanjene veličine bubrega kod potomstva što je od velike važnosti jer je poznato da nedovoljan razvoj bubrega doprinosi hipertenziji i bubrežnim oštećenjima kod odraslih", izjavio je Fowler, koji nije bio uključen u studiju.

"Ova studija naglašava još jedan dokaz zašto žene ne bi trebale pušiti tijekom trudnoće i zašto bi djeca trebala rasti u domaćinstavima bez cigareta", rekao je Fowler.IZVOR: http://bit.ly/2ihJDxI

Clin J Am Soc Nephrol 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 

  Novosti - Sve