Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Lijek flibanserin (Addyi) može poboljšati i seksualne i neseksualne simptome kod žena sa smanjenom spolnom željom, izjavili su istraživači na znanstvenom skupu Društva za seksualnu medicinu Sjeverne Amerike u jesen 2016. godine u Scottsdaleu, Arizona. Flibanserin može "promijeniti život u više dimenzija", izjavila je Sue Goldstein, certificirani seksualni pedagog i menadžer kliničkih istraživanja u San Diegu.

Dijagnoza poremećaja seksualne želje se postavlja kod žene koja je nekada imala normalnu seksualnu želju a sada je nema te joj to smeta, izjavila je Goldstein. "Liječnik treba utvrditi da li je poremećaj smanjene spolne želje primaran ili sekundaran, nuspojava nečeg drugog poput lijekova koji se mogu promijeniti, odnosno posljedica životnog događaja, kao što je rođenje djeteta ili je neovisan o drugim događajima", objasnila je.

Za razliku od testosterona, flibanserin nije hormon. Čini se da regulira neravnotežu u mozgu istovremeno povećavajući uzbuđenje i smanjujući inhibiciju. To omogućuje "ženama da se vrate u stanje u kojem su bile seksualno zdrave", istaknula je Goldstein."Što se tiče nuspojava, slične su kao kod drugih lijekova za središnji živčani sustav, kao što je bupropion, koji se propisuje godinama", rekla je.

 

Upozorenje na lijeku


Američka Agencija za hranu i lijekove je stavila uokvireno upozorenje na etiketi flibanserina da istovremena konzumacija alkohola uzrokuje hipotenziju i sinkope. Međutim, Goldstein je istaknula da se ovo upozorenje temelji na testu s alkoholom provedenim u jutarnjim satima kada pacijentice mogu biti posebno osjetljive na učinke alkohola, osobito ako se uzima na prazan želudac. "Najčešća nuspojava lijeka je pospanost zbog čega se dozira u vrijeme za spavanje", rekla je. "Nismo imali nikakvih prigovora na lijek od naših pacijentica osim problema sa spavanjem."

U svom istraživanju su Goldstein i njezini kolege su razgovarali s 130 žena iz Seksualne medicinske klinike u San Diegu kojima je propisan flibanserin zbog poremećaja smanjenja seksualne želje. Žene su podijelile svoja iskustva s lijekom putem e-pošte te je sakupljeno 39 izjava za analizu. Prosječno vrijeme uzimanja flibanserina je bilo 4 mjeseca. Žene su u prosjeku izvijestile o poboljšanju simptoma nakon 6 tjedana. Međutim, vrijeme za pozitivne promjene u simptomima se kretalo u rasponu od samo 10 dana do 16 tjedana, izvijestila je Goldstein.

Žene su izjavile da su doživjele porast seksualne želje, seksualnih misli i snova i da su imale veću vjerojatnost da će inicirati seks. Također su izjavile da lakše artikuliraju svoje seksualne želje svojim partnerima. Seksualna inhibicija je također smanjena kod žena s post-traumatskim stresnim poremećajem povezanim s fizičkim ili emocionalnim zlostavljanjem, nekim vrstama trauma ili bolnim iskustvima iz prethodnih seksualnih susreta.

Žene koji su imale odogovor na flibanserin su izjavile da su se brže ili intenzivnije uzbudile, da su imale više orgazama ili jače orgazme, a da je, sveukupno, seksualno zadovoljstvo bilo poboljšano. Uz pozitivne promjene u simptomima poremećaja smanjenje seksualne želje su žene također izvijestile da su poboljšale odnose sa svojim partnerima te da su iskusile pozitivne promjene u raspoloženju, uključujući i osjećaj kao da se više zabavljaju i osjećaj da su žive. Opća razina sreće je također bila poboljšana.

"Osim toga, većina ispitanica je izgubila nekoliko kilograma težine, a većina je bolje spavala", izjavila je Goldstein.Društvo za seksualnu medicinu Sjeverne Amerike (SMSNA), sažetak 239 i 226, 2016.
 

  Novosti - Sve