Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Trudnice koje dobiju više kilograma tijekom trudnoće i one koje imaju termin porođaja u zimskom razdoblju mogu trebati veću dozu vitamina D kako bi se postigla zadovoljavajuća razina u organizmu, pokazuju nova otkrića objavljena u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

"Svakako treba pažljivo razmotriti korištenje vitamina D u trudnoći", izjavila je dr Cyrus Cooper iz Sveučilišta u Southamptonu u Velikoj Britaniji, jedna od autora nove studije.

Nedostatak vitamina D u trudnoći je čest i povezan s lošim ishodom za majku i fetus, napisali su dr. Cooper i njezin tim. Trenutno Institute of Medicine preporučuje da vitamin D insuficijenciju (25 (OH) D manji od 50 nmol / L) treba izbjegavati u trudnoći, dodali su.

U analizi su uzete vrijednosti ne-trudnih žena s obzirom na pretilost, starosnu dob i bazičnu vrijednost 25 (OH) D bi se utvrdilo koja doza vitamina D povećava razinu 25 (OH) D, napisali su istraživači. Hemodilucija, promjena sastava tijela i metabolički čimbenici koji se javljaju tijekom trudnoće također mogu utjecati na uzimanje suplemenata vitamina D, dodali su. Razumijevanje tih faktora može pomoći kliničarima da individualiziraju unos tijekom trudnoće kako bi se osigurala najbolja doza bez toksičnosti.

Dr Cooper i njezin kolege su napravili randomiziranu grupu 829 trudnica koje sudjeluju u studiji „Maternal Vitamin D Osteoporosis Study“, od kojih su 422 primale placebo i 407 koje su uzimale 1.000 IJ kolekalciferola od 14. tjedna trudnoće do porođaja.

S 34 tjedna je razina 25 (OH) D bila 67.7 nmol / L kod sudionica studije randomiziranih vitaminom D, a 43,1 nmol / L u placebo skupini. Kod žena koje su primile kolekalciferol je bio veći porast tjelesne težine od 14. do 34. tjedna, lošija suradljivost uzimanja lijekova, niža 25 razina (OH) D na početku, a zimski porođaji su bili više nego ljetni neovisno povezani s nižom razinom 25 (OH) D s 34 tjedna.

"Većina žena bi trebale uzimati 1000 IU dnevno vitamina D u ranoj trudnoći, a posebno ako se očekuje porođaj u zimi", izjavila je dr Cooper. Ona i njeni kolege su zaključili: "Buduće studije bi trebale težiti za određivanjem prikladnih doza koje bi omogućile optimalnu razinu 25 (OH) D tijekom trudnoće."IZVOR: http://bit.ly/2egeOue

J Clin Endocrinol Metab 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 

  Novosti - Sve