Niska razina vitamina C i mortalitet
Niska razina vitamina C predstavlja moćan čimbenik u predviđanju mortaliteta, rezultat je istraživanja objavljenog u najnovijem broju američkog časopisa American Journal of Clinical Nutrition.
"Starije osobe izložene se riziku kako općenito lošije prehrane, tako i povišenog oksidativnog stresa", naglašavaju engleski stručnjaci (The London School of Hygiene and Tropical Medicine).
"Razina vitamina C u plazmi opada s rastućom starosnom dobi, zbog čega je za pretpostaviti pad razine i drugih antioksidansa."
Navedeno istraživanje je obuhvaćalo 1.214 osoba starosne dobi između 75 - 84 godina slučajno odabranih s liste pacijenata 51 liječnika obiteljske medicine.
Praćena je razina vitamina C u krvi, te način prehrane uz pomoć specijalno prilagođenog upitnika. Vrijeme praćenja je u prosjeku iznosilo 4,4 godine.
Razina askorbinske kiselina bila je u snažnom obrnutom odnosu sa svim promatranim uzrocima smrtnosti, kao i osobito kardiovaskularnim bolestima kao smrtnom uzroku. Ovaj trend se tek malo smanjivao nakon korekcije za uporabu vitaminskih dodataka.
Najveća smrtnost je bila kod osoba kod kojih je razina vitamina C bila ispod 17 µmol/L, dok je najmanja smrtnost registrirana u skupini osoba s razinom vitamina C iznad 66 µmol/L. Drugim riječima, nakon isključenja osoba s kardiovaskularnim ili malignim oboljenjima, mortalitet osoba kod kojih je razina vitamina C bila iznad 66 µmol/L bio je 51% niži u odnosu na osobe kod kojih je razina vitamina C bila ispod 17 µmol/L.
Razina vitamina E (tokoferol), beta-karotena i vitamina A (retinol) nije imala prediktivni značaj - značaj u predviđanju smrtnosti, kao što nije postojao niti utjecaj antioksidansa u hrani čija je procjena vršena na temelju upitnika o prehrani na ukupni mortalitet ili mortalitet uslijed kardiovaskularnih bolesti.
"Ključno pitanje je kako povisiti razinu vitamina C u skupini starijih osoba. Entuzijazam koji prati dodatak vitamina u prehrani, nažalost nema objektivnu podlogu obzirom na negativne rezultate randomiziranih pokusa koji su provedeni uglavnom kod osoba srednje životne dobi.", razmatraju autori.
"Najbolja preporuka za starije osobe, kao i za osobe srednje i mlađe životne dobi, je odabrati način prehrane koji uključuje mnoštvo različitih antioksidantnih mikronutrijenata. U starijoj životnoj dobi, međutim, mnogobrojni čimbenici kao što su smanjen apetit, promijenjen okus, zubi loše kakvoće, fizička i ekonomska barijera prema kvalitetnim namirnicama, kao i manjak motivacije predstavljaju osobit izazov ovoj strategiji."
Am J Clin Nutr. 2003;78:999-1010
dr. Vesna Harni