Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Spermatozoidi muškaraca koji puše, u usporedbi s onima koji ne puše, imaju više DNK oštećenja, manje aktivnih mitohondrija koje stvaraju energiju i više proteina koji ukazuju na oživljavanje imunog odgovor, navodi se u maloj studiji. Prošla su istraživanja pokazala da pušači imaju tendenciju da imaju više abnormalnih spermatozoida u pogledu broja, pokretljivosti, oblika i akrozoma koji omogućue penetracija spermatozoida u jajnu stanicu. 

"Znali smo da pušenje dovodi do smanjenja integriteta DNK spermatozoida, smanjenja mitohondrijske aktivnosti i smanjenja integriteta akrozoma", rekao je glavni autor nove studije Dr. Ricardo Pimenta Bertolla iz Federalnog Sveučilišta Sao Paulo u Brazilu. "Spermatozoidi tih muškaraca su stoga manje sposobni za postizanje oplodnje, a zbog visoke stope DNK fragmentacije, veća je vjerojatnost da će nastupiti rani gubitak embrija, pa čak i nastati posljedice u potomstva."  

DNK oštećenja očevih spermatozoida povezuju se s rizikom djeteta za nastanak raka u djetinjstvu, rekao je Dr. Bertolla. "Svi ti učinci su poznati iz ranijih istraživanja naše kao i drugih radnih skupina, ali "nova studija potvrđuje novim pacijentima, te pomaže objasniti nastanak ovih promjena", rekao je Bertolla. 

Pušenje cigareta može promijeniti proizvodnju proteina u spermijima, povećanje neki i smanjenje drugih, što ukazuje na upalu testisa i drugih žlijezda, napisali su Brazilski autori u znanstvenom časopisu BJU International. Pretjerana seminalna upala, čini se da predstavlja jedan od mehanizama kojim pušenje mijenja spermatozoide", rekao je Bertolla. 

"Istraživači su uspoređivali funkcionalnu kvalitetu sperme 20 muškaraca nepušača s kvalitetom sperme od 20 ljudi koji su tvrdili da su pušili najmanje 10 cigareta na dan. Testirani su volumen sperme, pH, koncentracija spermatozoida, pokretljivost i oblik spermija. Također su promatrana DNK oštećenja i aktivnost u mitohondrijima. 

Kod muškaraca koji su pušili uočen je veći broj inaktivnih ili samo djelomično aktivnih mitohondrija u spermatozoidima i daleko manje broj intaktnih akrozoma u obliku kape na glavi spermatozoida, otkrili su znanstvenici. 

"Još jedna važna stvar je da je oplodnja orkestrirani događaj, u smislu da spermatozoidi podlijžu promjenama u određenim točkama kako bi mogli oploditi jajnu stanicu", rekao je Bertolla. "Ako su ove promjene pokrenute prerano, spermatozoidi mogu izgubiti oplodnu sposobnost." 

Pušenje izaziva upalne promjene i oštećenja spermatozoida

Akrozom predstavlja membranu ispunjenu enzimima koji spermatozoidu omogućuju prodiranje u jajnu stanicu, a koji se mogu aktivirati prerano kod pušača, rekao je. Za žene, pušenje je vezano s ranijom menopauzom, većim rizikom od pobačaja i izvanmaternične trudnoće i manjim uspjehom umjetne oplodnje, rekao je. 

"Na temelju naših rezultata, preporučio bih prestanak pušenja muškarcima koji žele ostvariti očinstvo", rekao je Bertolla. "Cijeli proces proizvodnje zrelog spermatozoida traje oko tri mjeseca, tako da ako muškarac želi prestati pušiti prije nego što pokuša ostvariti očinstvo, razuman rok za odvikavanje od pušenja je tri mjeseca prije začeća."

 

SOURCE: http://bit.ly/28RgeKs
BJU Int 2016.Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve