Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Unos alkohola je povezan s lošijom kvalitetom sperme, pokazala je studija kod mladih danskih muškaraca objavljena na internetu u BMJ Open.  Štetni učinci na sjeme mogu se vidjeti već kod uzimanja manje od pet jedinica pića tjedno, iako je trend izraženiji kod muškaraca koji piju više od 25 jedinica pića na tjedan, izvijestili su istraživači. Tina Kold Jensen, doktor medicine, i kolege iz Odjela za zaštitu okoliša Sveučilišta u južnoj Danskoj su u studiju uključili 1.221 Danaca koji su pozvani na pregled zbog vojske, u dobi od 18-28 godina, a koji su pristali ispuniti upitnik o konzumiranju alkohola i koji su bili spremni dati uzorak sjemena. Stopa sudjelovanja je bila 30%.

Prosječna konzumacija alkohola kod muškaraca u prethodnom tjednu je bila 11 jedinica, gdje je jedinica definirana kao 25 g etanola što je približan iznos u jednom pivu ili jednoj čaši vina. Šezdeset i četiri posto ispitanika je izvijestilo o opijanju dva ili više puta u proteklih 30 dana, a 45% je reklo da je ovaj njihov nedavni unos bio tipičan. Za muškarce koji su izjavili da je to njihov tipičan unos, istražitelji su otkrili inverzan odnos doze s koncentracijom spermija (P = 0,02), kao i s ukupnim brojem spermija (P = .01) te postotkom morfološki normalnih spermija (P = .01). Trendovi su bili izraženiji kod muškaraca koji su pili više od 25 jedinica alkohola u tipičnom tjednu. Muškarci koji su pili više od 40 jedinica na tjedan su imali prosječnu koncentraciju spermija od 33 milijuna / ml u usporedbi s 50 milijuna / ml kod muškaraca koji su pili jednu do pet jedinica tjedno.

Postotak abnormalnih spermija, na temelju kriterija Svjetske zdravstvene organizacije, je bio u rasponu od 7,8% normalnih kod muškaraca koji su pili od nula do pet jedinica do 6,5% kod muškaraca koji su pili više od 40 jedinica tjedno. Veza nije nađena kod muškaraca koji su naveli da nedavni unos alkohola nije bio tipičan jer spermijima treba 72 dana da sazriju. Međutim, koncentracije hormona puno brže reagiraju te je nađeno da su nedavni unos alkohola i češće opijanje u prethodnom mjesecu bili povezani s većim koncentracijama testosterona i nižim koncentracija SBHG.

Kod sudionika koji su konzumirali više od 30 jedinica u prethodnom tjednu bilo je vjerojatnije da su bili pušači, da su imali veći unos kofeina i bilo je vjerojatnije da su imali više spolno prenosivih infekcija. Istražitelji nisu pronašli nezavisnu vezu između opijanja i kvalitete sperme, ali je istaknuto da su sudionici koji su se opijali također skloni da sveukupno imaju veći unos alkohola. Istražitelji su naveli da se "negativna povezanost između unosa alkohola i kvalitete sjemena može pripisati izravnom negativnom utjecaju alkohola na spermatogenezu ili može biti posljedica razlika u načinu života, zdravstvenom ponašanju i prehrani među potrošačima velikih količina alkohola, unatoč prilagodbi za ove čimbenike ".

"Rezultati ove studije se mogu tumačiti na više načina," izjavio je Jorge Chavarro, doktor medicine (Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts) za Medscape Medical News. Dr. Chavarro nije bio uključen u studiju ali redovito surađuje s autorima. Istaknuo je da individualne vrijednosti na svakoj razini nisu bile značajno različite od referentnih vrijednosti kod jedne do pet jedinica iako je trend u manjoj koncentraciji spermija bio statistički značajan. "Mislim da će rezultati ipak obeshrabriti one koji vole piti čaj." rekao je osvrčući se na nedavno objavljenu meta-analizu koja nije pokazala nikakvu vezu između unosa alkohola i sjemena kvalitete te je dodao: "Moje mišljenje je da će zaključak opet biti da nema povezanosti ako ovaj rad dodamo novoj meta-analizi. Najveći doprinos ovog rada je izvješće o opijanju na kojeg, po mojim saznanjima, do sada nitko nije obratio pažnju."


BMJ Open, 2014.

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve