Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez djece. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavlja granicu urednog spermiograma na 20 milijuna spermija/ml, od kojih se najmanje 50% kreće, dok karakteristike spermiograma koje određuju da li je jedan muškarac plodan ili neplodan nisu jasno definirane.

Upravo s ovim ciljem grupa znanstvenika iz New Yorka, Davisa, Rochestera, Bostona, Houstona i Birminghama ispitivala je po dva uzorka sjemene tekućine u svakog od 765 muškaraca iz neplodnih brakova, kao i 696 muškaraca koji su već imali djecu.

Ženski faktor neplodnosti u brakovima bez djece bio je isključen, odnosno ispitivanjem nisu nađena nikakva odstupanja. Ispitivana je morfologija (izgled), motilitet (pokretljivost) i koncentracija (broj) spermija.

Rezultati dobivenih ispitivanja pokazuju da niti jedan muškarac s koncentracijom spermija manjom od 13.5 milijuna/ml, kao i pokretljivošću spermija manjom od 32%, te s manje od 9% spermija normalnog izgleda nije imao djecu.

Također su svi muškarci s koncentracijom spermija većom od 48.0 milijuna/ml, pokretljivošću većom od 63%, kao i s više od 12% spermija normalnog izgleda imali djecu, odnosno označavali su u ovoj studiji plodnog muškarca. Vrijednosti koje se nalaze unutar ovih granica (siva zona) označavaju neodređenu plodnost: u ovoj kategoriji su se nalazili kako neplodni, tako i plodni muškarci.

Granične vrijednosti koncentracije, pokretljivosti i morfoloških karakteristika spermija mogu biti korisne u klasifikaciji plodnosti: očuvana plodnost (fertile), smanjena plodnost (subfertile) ili neodređena plodnosti (indeterminate fertility).

Najveći značaj u dijagnostici plodnosti posjeduje procenat spermija s normalnim morfološkim karakteristikama. Iako je svaka od pretraga sjemene tekućine od pomoći u razlikovanju između plodnog i neplodnog muškarca, samo jedan nalaz ne predstavlja sigurnu dijagnozu.

Spermiogram, osobito samo jedna proba, nije pretraga na osnovu koje bi se smjela postaviti dijagnoza neplodnosti.


The New Eng J Med 2001. Nov; Vol 345 (19):1388-1393

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve