Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Nakon mnogobrojnih najava tijekom proteklog ljeta, američka Agencija za hranu i lijekove US Food and Drugs Administration - FDA dopustila je krajem studenog uporabu i prvog transdermalnog sredstva za kontrolu začeća u vidu tjednog flastera. Flaster se pojavljuje pod nazivom Ortho Evra, a distribuiraju ga tvtke Johnson& Johnson i Ortho-McNeil.

Ortho Evra sadrzi etinil-estradiol i norelgestromin, a zamišljen je kao alternativa oralnim kontraceptivima. Jednom nalijepljen na kožu, ostaje učvršćen tjedan dana. Lijepi se na kožu donjeg dijela trbuha, stražnjice, ali i gornjeg vanjskog dijela nadlaktice ili leđa.

Svaki naljepak otpušta hormone kontinuirano tijekom 7 dana, kada se zamjenjuje novim flasterom. Naljepci se koriste tijekom 3 tjedna, a četvrti tjedan je pauza, što je gotovo istovjetan obrazac kontracepcije kao kod oralnih kontraceptiva. U četvrtom tjednu, kada se flaster ne lijepi, nastupa abrupcijsko krvarenje.

Komplikacije koje su povezane s uporabom kontracepcijskog flastera obuhvaćaju sličan spektar kao kod oralnih kontraceptiva, a prije svega je povećan rizik od nastanka tromboze. Kao i kod oralnih kontraceptiva, preporuča se uz kontracepcijski flaster prekinuti s pušenjem.

U izravnim kliničkim usporedbama s oralnim kontraceptivima, oko 5% žena ipak zaboravi nalijepiti flaster u odgovarajuće vrijeme. Najčešća neželjena djelovanja su iritacija kože na mjestu lijepljenja flastera (1,9%), mučnina (1,8%), emocionalna labilnost (1,5%) i glavobolja (1,1%). Izgleda da je flaster manje efikasan u žena čija tjelesna težina prelazi 96 kg.


Obstet Gynecol 2001 Nov.; Vol 98 (5 Pt 1): 799-805

 


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve