Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Otkriće i spoznaja da ste trudni biti će radostan trenutak za vas i vašeg partnera. Iako je vaša beba sićušna, veličine zrna leće u ovom tjednu, počinje se formirati njeno lice.

 

Buduća majka

Izostanak mjesečnice doista je pravi pokazatelj trudnoće i javlja se dva do tri tjedna nakon začeća. Izostanak menstrualnog krvarenja može biti izazvan i drugim razlozima, zato trudnoću potvrdite sami testom ili liječničkim pregledom. Ovo je vrijeme kada se trudnoća može vidjeti i ultrazvučnim pregledom: gestacijska / embrionalna vrećica mjeri 10 - 15 mm u promjeru, a unutar embrionalne osnove vide se otkucaji fetalnog srca. 

Trudnoća se obično dijeli u tri razdoblja, koja su označena pojmom trimestar ili tromjesečje. Prvi trimestar traje do punih 15. tjedana nakon zadnje menstruacije, ovo je vrijeme embrio- / organogeneze. Koncem prvog trimestra svi organi su formirani i od sada do kraja trudnoće dijete raste u dužinu i deblja se. U ovo vrijeme rizik od spontanog pobačaja je najveći. Drugi trimestar obuhvaća razdoblje od 16. - 27. tjedna trudnoće i treći trimestar razdoblje od 28. - 40. tjedan trudnoće. Vanjski svijet neće vidjeti nikakve znakove dramatičnih zbivanja koja se događaju u vama, ali vjerojatno već imate neke uobičajene simptome trudnoće, poput jutarnje mučnine. Iako je jutarnje mučnine teško u potpunosti spriječiti, na sreću postoji puno načina da olakšate mučninu.

Devet od 10 žena ima jutarnju mučninu u nekom trenutku trudnoće, ali je to različito za svaku trudnicu. Na primjer, možete imati samo mučninu ili možete imati mučninu i povraćanje. Možda ste nesretni zbog prekomjernog povraćanja u trudnoći, što se naziva hiperemeza gravidarum. Međutim, to utječe samo na jednu od svakih 100 trudnica. 

Vjerojatno ćete imati još nekoliko noći poremećenog sna sada kad ste trudni. Promjene razine hormona i povećani dotok krvi u bubrege mogu rezultirati dodatnim odlascima na toalet tijekom cijele noći. A vjerojatno ćete se teško smjestiti u krevet ako su vam grudi osjetljive. 

Izbjegavanje velikih obroka u kasnim večernjim satima i opuštanje u vrijeme uobičajenog odlaska na spavanja mogu malo olakšati drijemanje i budnost. Saznajte više uz naše savjete za spavanje dobrog sna u trudnoći.

Vaša beba

Tijekom šestog tjedna trudnoće postaju vidljivi različiti dijelovi embrija. Embrij iz prvobitnog oblika štita poprima oblik slova C, a neuralna cijev koja se proteže duž leđa je sada zatvorena. Uzduž obje strane neuralne cijevi nastaju nakupine stanica zvane somiti iz kojih se razvijaju mišići i druge strukture pojedinih segmenata tijela. 

Otkucaji bebinog srca vidljivi su na ultrazvučnom pregledu, a srčana frekvencija je oko 100 otkucaja / minuti. U ovo doba počinju pupati ekstremiteti. Prvo se javljaju pupoljci iz kojih nastaju gornji a potom ih slijede donji ekstremiteti. Formiraju se mišićno i koštano tkivo, koje prekriva koža koja je u 6. tjednu trudnoće tako tanka da se providi.

Unutar bebinog tijela razvijaju se crijeva i pupoljci iz kojih će nastati pluća, jetra i bubrezi. Nuralna cijev iz koje nastaju mozak i kralješnična moždina nastavljaju rasti i spajati se. Uzimanje folne kiseline pomaže zatvaranju neuralne cijevi i sprječava nastanak različitih defekata, od kojih je najpoznatija spina bifida.

6. tjedan

Dužina i težina bebe

Volumen gestacijske (embrionalne) vrećice je 2 - 3 ml, a vaša beba je dugačka 2 - 6 mm.

Savjet

Vaša beba će se roditi četrdeset tjedana od prvoga dana vaše zadnje menstruacije (ZM). Ipak na ovako izračunati termin porođaja (TP) porodi se svega 3 - 5% beba. Stvarni termin porođaja leži zapravo u razdoblju između 38. i 42. tjedna trudnoće. S obzirom da je začeće nastupilo tek koncem drugog ili početkom trećeg tjedna trudnoće, u četrdesetom tjednu trudnoće je vaša beba stara samo 38 tjedana. 

Na ultrazvučnim slikama vidljivi su gestacijska i žumanjčana vrećica, kao i embrij čija je duljina CRL / crown rumph length - od tjemena do trtice 1 - 3,5 mm, oblika je slova C uslijed savijanja embrionalnog diska.
 

Embriologija

Četvrti tjedan embrionalnog razvitka je razdoblje između 23 - 28 dana po oplodnji i obuhvaća Carnegie stadije 8 - 10. Ovo je razdoblje u kojem svaki od triju zametnih listića daju osnovu za brojna tkiva i organe, te se javljaju prve morfološke karakteristike kičmenjaka. 

Carnegie stadij 8 odlikuje kruškoliki oblik embrionalnog diska, početak procesa neurulacije i pojava notokordalnog i neurenteričkog kanala. 

Tijekom Canegie stadija 9 nastaje neuralni žlijeb koji se širi prema primitivnoj pruzi , te počinje uzdizanje lateralnih rubova neuralne ploče i stvaranje neuralnih nabora i somita. Ovaj stadij karakterizira prisustvo 1-3 somita, vidljiv neuralni žlijeb, pojava moždanih vezikula i početak kucaja srca. 

Carnegie stadij 10 odlikuje početak spajanja neuralnih nabora i nastajanje neuralne cijevi s dva otvora, prednjim i stražnjim neuroporusom. Nakon zatvaranja neuralne cijevi pojavljuju se dva parna zadebljanja ektoderma: slušne i lećne plakode, kao i prva dva ždrijelna luka.


 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

6. tjedan
6. tjedan
6. tjedan
6. tjedan
6. tjedan
6. tjedan
6. tjedan
6. tjedan
6. tjedan
 

Povezane teme