Datum zadnje izmjene: 28. 12. 2019.

Prvo tromjesečje trudnoće obuhvaća prvih 13 tjedana embrionalnog razvoja, odnosno prvih 15 tjedana od početka zadnje menstruacije. Premda trudnoća nastupa tek s ovulacijom, oko 2 tjedna nakon početka menstruacije, prvi dan menstruacije odabran je za prvi dan trudnoće od strane ginekologa iz dva razloga. Prvi razlog je što gotovo svaka žena zna datum zadnje menstruacije, ali ne i datum ovulacije ili spolnog odnosa kada je ostala trudna, dok je drugi razlog lakše praćenje promjena u trudnice i fetusa kroz lunarne mjesece (28 dana), na sličan način kao što se prate menstrualni ciklusi koji traju 28 dana. Prema toj računici trudnoća traje 10 menstrualnih ciklusa / lunarnih mjeseci, odnosno 280 dana.

Terminska trudnoća traje 40 tjedana  prema izračunu u odnosu na zadnju menstruaciju, a djeca rođena prije navršenih 37. tjedana smatraju se prijevremeno rođenom djecom. Važno je zapamtiti da je vaš termin porođaja samo procjena - većina beba se porodi između 38. i 42. tjedna od prvog dana zadnje menstruacije majke, a samo mali postotak žena zapravo rodi na izračunati termin poroda.

Cilj sljedećih stranica u kojima ćemo pratiti razvitak bebe po tjednima u trudnoći je poboljšanje i vaših izgleda da imate zdravu bebu.

Uobičajena podjela trajanja trudnoće je na tri tromjesečja ili tri trimestra. Prvo tromjesečje obuhvaća prvih 15. tjedana nakon zadnje menstruacije. Embriogeneza je razdoblje koje traje 8 tjedana nakon oplodnje, završava s 12. tjednom trudnoće. Sljedeća 3 tjedna prvog tromjesečja nastavlja se rast i sazrijevanje fetalnih organa, proces koji će trajati ne samo do kraja trudnoće već i nakon poroda.
 

1. tromjesečje

Prvo tromjesečje trudnoće

Trudnoća ima tri tromjesečja, od kojih je svako označeno specifičnom fazom razvoja fetusa.  Premda se trudnoća računa po tromjesečjima, točno razumijevanje kalendarskih i lunarnih mjeseci trudnoće često izaziva zabunu. Lunarni mjesec se odnosi na razdoblje od 28 dana / jedan menstrualni ciklus, pa trajanje trudnoće od 10 lunarnih mjeseci nikako ne odgovara trima tro / mjesečjima. Kada govorimo o mjesecima trudnoće, liječnici obično govore o lunarnim mjesecima, dok trudnice računaju kalendarske mjesece, pa često dolazi do nesporazuma. Otuda je računanje trudnoće po tjednima prikladnije i izaziva manje zabuna. Prvo tromjesečje obuhvaća nepunih 4 lunarna mjeseca ili malo više od 3 kalendarska mjeseca, točnije 15 tjedana od zadnje menstruacije.

Prvo tromjesečje najvažnije je za razvoj vaše bebe i obilježeno je procesom embriogeneze. Embriogeneza obuhvaća prvih osam tjedana nakon oplodnje, započinje spajanjem spolnih stanica i stvaranjem zigote, što se dešava tijekom 3. tjedna menstrualnog ciklusa. Završava se s početkom 12. tjedna trudnoće, a tijekom tog razdoblja razvijaju se tjelesne strukture i organski sustavi vašeg djeteta. Upravo je 12. tjedan vrijeme u kojem se provodi kombinirani probir na kromosomopatije, kada se zbrajaju rezultati embriogeneze. Prema ovom probiru trudnica se svrstava u skupinu niskog, umjerenog ili visokog rizika za kromosomopatije, te se u dogovoru s trudnicom planiraju daljnji neinvazivni ili invazivni testovi probira.

Prvo tromjesečje je vrijeme u kojem je najveća učestalost spontanih pobačaja. Ova stopa postupno opada s oko 30% u vrijeme kada je test na trudnoću prvi puta pozitivan na oko 1% sa 16. tjedana. Većina pobačaja nastaje uslijed genetskih poremetnji prilikom spajanja spolnih stanica, dok su neki uzrokovani već postojećim minimalnim oštećenjima kromosoma / nasljednim bolestima ili problemima u koagulaciji kao što je trombofilija.

Vaše tijelo također prolazi kroz velike promjene tijekom prvog tromjesečja. Ove promjene često uzrokuju razne simptome, uključujući mučninu, umor, osjetljivost dojke i učestalo mokrenje. Iako su to uobičajeni simptomi trudnoće, svaka žena ima drugačije iskustvo – od povećane razine energije do emocionalnog i tjelesnog umora i iscrpljenosti.

Kalendar trudnoće koji vam predstavljamo detaljan je vodič o svim promjenama koje se događaju u vašem organizmu i u tijelu vaše bebe. Svaki tjedan trudnoće uključuje opis promjena koje se događaju u vašem tijelu i opis razvoja vaše bebe. Pronaći ćete i važne medicinske podatke kao i savjete koji će pomoći održati vaše i zdravlje vašeg djeteta.

Trudnoća iz tjedna u tjedan prvog tromjesečja trudnoće 

 

Povezane teme