Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Ako do sada niste posjetili liječnika, vrijeme je da to učinite u narednom razdoblju. Ginekološka skrb tijekom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna skrb ili pregledi. Idealna prenatalna skrb obuhvaća preglede jednom mjesečno do 28. tjedna trudnoće, potom se pregledi planiraju svaka 3 tjedna, a od 36. tjedna svaka 2 tjedna. U vrijeme termina porođaja pregledi su jednom tjedno ili češće.

 

Buduća majka

Stijenka maternice je do sada već jasno omekšala kako bi dopustila blastocisti da se čvrsto ugnijezdi. Uz omekšanje tijela maternice javlja se zgušnjavanje sluzi vrata maternice, koja stvara čep / Kristellerov čep u kanalu vrata maternice, koji će otići tek s prvim porođajnim trudovima koncem trudnoće.

Kod ginekološkog pregleda u ovo vrijeme, jasno se osjeti povećanje i mekoća maternice. Ovo povećanje maternice izvana je još uvijek neprimjetno. O trudnoći u ovo vrijeme svjedoče jedino tegobe koje imate, pozitivan test na trudnoću koji ste napravili ili nalaz liječnika koji vas je pregledao.

Vaše tijelo obavlja divan posao pomažući bebi da raste, ali povećani protok krvi, hormoni trudnoće i rastuća maternica mogu povećati sklonost proširenim / varikoznim venama. To se događa kada se krv nakuplja u slabim mjestima u vašim venama, zbog čega se stvaraju nepravilna zadebljanja. Simptomi se često počinju pojavljivati u prvom tromjesečju.Varikozne vene će se najvjerojatnije pojaviti na vašim nogama, perianalno kao hemoroidi ili u predjelu vanjskog spolovila / varikozne vene vulve. Malo je vjerojatno da će vam varikozne vene uzrokovati ozbiljne probleme. Ali trebali biste ih spomenuti babici prilikom prvog porođajnog doba ili liječniku ako vam uzrokuju nelagodu.

Vaša beba

Embriogeneza je kritičan period u razvoju svake bebe. Tijekom ovog tjedna organogeneza / stvaranje pojedinih organa embrija napreduje i u punom je jeku. Počinje se stvarati embrionalni probavni sustav, s već prisutnom žumanjčanom vrećicom koja u ovo vrijeme proizvodi krvne stanice. Razvijaju se embrionalna pluća, a pupčana vrpca i posteljica obavljaju zajedničke funkcije. 

Glava je još uvijek veća od ostatka embrija. Počinje se nazirati obris lica s otvorom za usta. Pojavljuju se gornja usna i uz nosnice vršak nosa. S jedne i druge strane glave su prisutni pigmentni diskovi iz kojih će se razviti šarenica oka. Počinje razvitak vanjskog uha.

Razvitak udova napreduje, tako da se već tjedan dana nakon stvaranja pupoljaka udova, na njima razlikuju dva dijela: predio ramena i ruke. Embrionalni repić je gotovo u potpunosti nestao, a u konačnici će ga zamijeniti kokcigealna kost / trtica.
 

8. tjedan

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 2.5 cm, i teška oko 3 g, nalik je zrnu graha.

 

Savjet

Kod prvog ginekološkog pregleda vaš liječnik će vas ispitivati o vašem zdravlju kao i bolestima u obitelji. Prije nego posjetite ginekologa prisjetite se datuma vaše zadnje menstruacije. Pitajte vašeg liječnika sve što vam nije jasno u vezi s trudnoćom. Unaprijed sastavite popis onoga što vas zanima.

Uobičajene liječničke kratice s kojima ćete se u ovo vrijeme susretati:

·       ZM - zadnja menstruacija

·       TP - termin porođaja

·       TT - tjelesna težina

·       Alb - bjelančevine (albumen) u mokraći

·       RR - krvni tlak

·       KKS - kompletna krvna slika

·       KČS - kucaji čedinjeg srca

·       CRL - dužina tjeme-trtice
 

Embriogeneza

Šesti tjedan embriogeneze je razdoblje između 36. - 41. dana nakon oplodnje, koje obuhvaća Carnegie stadij 15 - 17.

Tijekom Carnegie stadija 15 dolazi do prekrivanja lećnog mjehurića ektodermom, dok su razvitak nosne jamice i osnove dlanova u punom jeku. Buduće moždane hemisfere su bolje definirana, postaje vidljiva pigmentirana retina. Unutar bronhijalnog stabla se rezlikuju lobarni pupoljci.

Carnegie stadij 16 odlikuje lateralizacija nosnih jamica, pojava nazolakrimalnih jamica, te osnova tabana. Nastaje osnova cerebralne epifize, postaje vidljiva neurohipofizarna evaginacija. Postaju evidentni lobarni bronhi.

Carnegie stadij 17: Glava je relativno velika, trup se počinje ispravljati. Razlikuju se nazofrontalne jamice i aurikularni brežuljci. Postaju vidljivi prsti, još uvijek prisutne formacije interdigitalnih zona.

Napreduje hondrifikacija u području gornjih ekstremiteta - humerusa i radiusa, kao i u nekim vertebralnim sentrima. Dolazi do atrofije embrionalnog repa. Počinje razvitak pupoljaka segmentalnih bronhija. Vidljiv je crvuljak.
 

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
8. tjedan
 

Povezane teme