Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Premda svi organi bebe nisu još formirani, beba ima ručice, nožice i teži oko 2-4g. Posteljica je gotovo sasvim funkcionalna, tako da počinje involucija žutog tijela na jajniku. Ukoliko se ranije nalazi cista na mjestu žutog tijela jajnika, u ovo vrijeme obično se spontano gubi.

Buduća majka

Premda je razvitak embrija u poodmaklom stadiju, u vašemu vanjskom izgledu još uvijek nema znakova trudnoće ili su promjene tako male da ih samo vi možete zapaziti. Tako na primjer koža lica može postati glatkija nego inače, a lice bucmastije. Kod nekih trudnica mogu se javiti i prištići.

U ovo vrijeme razina hormona hCG dosiže velike vrijednosti, zbog čega su tegobe (mučnina) najčešće najizraženije. Druga djelovanja hormona trudnoće odnose se na dojke koje postaju punije, i u većine trudnica osjetljivije. Moguća je pojava pojačanog vaginalnog iscjetka, što ne čudi obzirom da razina hormona estriola raste i do 1,000 puta iznad vrijednosti izvan trudnoće.

Osjećaj umora i jutarnje mučnine mogu stvarati osjećaj slabosti i neraspoloženja. Pobrinite se za što više odmora i opuštanja. Glavobolje su često u trudnoći, zbog oscilacija u razini spolnih hormona i hormona koje stvara posteljica. Ukoliko patite od glavobolje, pokušajte s prirodnim lijekovima koji mogu olakšati bol u glavi. U ovo vrijeme treba izbjegavati aspirin i ibuprofen u uobičajenim dozama zbog mogućeg utjecaja na embrionalni razvoj.

Vaša beba

S rastom u dužinu i povećanjem embrija dolazi do izravnavanja leđa i smanjenja, te nešto kasnije iščezavanja repa.

Glava embrija još uvijek je nerazmjerno velika u odnosu na njegovo tijelo, i savijena je put sprijeda, prema njegovim prsima. Oči su već dobro razvijene, još uvijek su široko razmaknute, gotovo su sa strana na glavi, i pokrivene membranskim poklopčićem.

Dolazi do potpunog nestanka repa. S razvitkom mišića vaša beba se počinje micati. Naravno da ove pokrete ne možete osjetiti, proći će još dugo vremena prije nego ih samostalno registrirate. Za sada su pokreti embrija vidljivi isključivo pri ultrazvučnom pregledu.

Napreduje oblikovanje ručica i nožica, s naglaskom na šakicama i stopalima. Na šakicama se razlikuju nabori za prste, koji su još uvijek spojeni. Napreduje razvitak crijeva, pri čemu se nerijetko crijevo nalazi i unutar pupčane vrpce, što je sve do 12. tjedna trudnoće sasvim normalna pojava / fiziološka omfalokela.

9. tjedan

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 3.5 cm, i teška oko 4 g.

Savjet

Preporučeno povećanje težine u normalnoj trudnoći iznosi 10 - 12 (15) kilograma. Manjak ili višak kilograma može sprječavati optimalni razvitak vaše bebe i otežati trudnoću kao i porođaj.

Sve trudne žene ne dobivaju jednako i ravnomjerno na težini, nemojte se uplašiti ukoliko se vaš dobitak na težini razlikuje od onoga kod vaše prijateljice. U prvom trimestru trudnica dobije jedan do dva kilograma.

U drugom tromjesečju slijedi dobitak na težini od nekih šest kilograma, a u zadnjem pet kilograma. Upamtite da su ovo tek prosječne vrijednosti.  Ponekad će zadržavanje tekućine uzrokovati porast tjelesne težine, što može ometati rad bubrega, a u težim slučajevima izazvati poremećaj rada jetre, srca ili cirkulacije (preeklampsija, HELLP sindrom i sl.).

Često vježbanje i široka odjeća mogu poboljšati cirkulaciju.  Zbog zadržavanja tekućine u tijelu, osobito tijekom ljetnjih mjeseci, višak tekućine se nakuplja u stopalima i šakama pa si može javiti i osjećaj trnjenja. Nosite prostraniju odjeću i čvrst grudnjak sa širokim naramenicama.
 

Embriogeneza

Sedmi embrionalni tjedan je razdoblje između 44. - 49. dana nakon oplodnje.

Tijekom Carnegie stadija 18 tijelo postaje više kuboidalnog oblika. Digitalna ploča pokazuje nabore za prste. Razvija se oronazalna membrana, a u unutarnjem uhu 1-3 polukružna luka. U srcu nastaju septum sekundum i foramen ovale. U muških embrija počinje razvitak gonadalnog spola.

Carnegie stadij 19 odlikuje izduženje i ispravljanje trupa embrija. Udovi se pružaju gotovo izravno naprijed. Razvijaju se nabori za prste na stopalima, razvija se olfaktorni bulbus i stražnji epitel rožnice. Vidljiva je hrskavičava kapsula uha.  Pojavljuje se vanjski akustički kanal. Maksila i mandibula. Razvitak zgloba kuka i koljena. Atrofija embionalnog repa. Ruptura kloakalne membrane.

Carnegie stadij 20: gornji udovi su dulji i počinje njihovo savijenje u području laktova, ruke su u pronaciji, a prsti razdvojeni. Živčana vlakna se spajaju s optičkom hijazmom. U metanefrosu su vidljivi bubrežni mjehurići S oblika. Počinje razvitak gonada / spolnih žlijezda u ženskih embrija.
 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
9. tjedan
 

Povezane teme