Datum zadnje izmjene: 28. 12. 2019.

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije prema staroj tradiciji i konceptu da trudnoća traje 40 tjedana ili 10 lunarnih mjeseci (10x28 dana). Trudnoća stvarno nastaju u vrijeme ovulacije, što uobičajeno znači oko 14. dana ciklusa, a trenutak začeća može biti i prije i kasnije u odnosu na 14. dan ciklusa. Ranije začeće nastaje jer spermatozoidi mogu poživjeti i do tjedan dana u cervikalnoj sluzi žene, pa kod spolnog odnosa 10. dana ciklusa spermatozoidi mogu "sačekati" jajnu stanicu i dovesti do oplodnje.

Začeće nastupa nakon 14. dana ciklusa ako se radi o ciklusima duljim od 28 dana kada se ovulacija dešava kasnije. Zapravo, treba računati da se ovulacija dešava nekih dva tjedna prije nastupanja menstruacije, što znači da u ciklusu koji traje 35 dana ovulacija nastupa oko 21. dana ciklusa (35-14 dana).

Sve u svemu, prvi tjedan trudnoće - onako kako ga ginekolozi računaju, stvano ne postoji, pa je ovaj tjedan vrijeme od 1. - 7. dana ciklusa žene kod kojih su menstruacijski ciklusi na 28 dana. U odnosu na trenutak začeća, u ovo vrijeme bi bilo točnije govoriti o minus 2. tjednu trudnoće.
 

Odluka o trudnoći

Ovo je vrijeme razmišljanja i planiranja trudnoće. U svakom slučaju preporučuje se izbjegavati pušenje i alkohol, kao i uzimanje nepotrebnih lijekova. Ovo se posebice odnosi na kronične bolesti (epilepsija), gdje bi se potencijalno štetne lijekove trebali još prije začeća zamijeniti s manje štetnim ili neštetnim lijekovima. Među nepotrebne lijekove svakako ne spada vitamin folna kiselina, koji se dapače preporučuje uzimati već od trenutka pojave želje za trudnoćom. Folna kiselina sprječava nastanak određenih anomalija, prije svega oštećenja neuralne cijevi u embrija. 

Pušenje može biti razlog nastanka promjena na krvnim žilama, odnosno resicama posteljice koje će ograničavati dotok kisika djetetu. Ovo može utjecati na rast nerođenog djeteta, ali i uzrokovati prijevremeni porođaj ili komplikacije prilikom porođaja. Iz istog razloga preporučuje se izbjegavati čak i pasivno pušenje ili boravak u zadimljenim prostorijama. Trudnoća, porođaj i roditeljstvo duboko će utjecati na vaše odnose u obitelji, osobito s partnerom. 

Vrijeme prije začeća trebalo bi iskoristiti za razgovor s partnerom o promjenama koje slijede i izazovima koji se mogu pojaviti. Vrijeme je da se suočite s eventualnim suprotnim ili ambivalentnim osjećanjima, osjećajem dvojbe ili nesigurnosti.

Kalendar trudnoće po tjednima

Prekoncepcijska obrada

U okviru planiranja trudnoće trebali biste posjetiti stomatologa i sanirati promjene na zubima i u usnoj šupljini. 

Idealno bi bilo načiniti i mikrobiološku obradu cerviksa, obriske vrata maternice na aerobne bakterije, klamidiju i miko-/ureaplazme, te provesti antibiotsku terapiju u slučaju prisutne infekcije i prije nastupanja trudnoće. U novije vrijeme preporučuje se učiniti još dvije stvari: odrediti razinu hormona TSH u krvi jer se već i kod normalnih vrijednosti, ali većih od 2,5 mIU/L i u prisutnosti anti-TPO protutijela na štitnjaču preporučuje nadomjesna terapija s hormonima štitnjače već kod planiranja trudnoće. Hipotireoza, čak i subkliničkog tipa, može negativno utjecati na plodnost, češća je pojava spontanih pobačaja, te negativno utječe na inteligenciju djeteta. 

Druga pretraga koje se preporučuju je određivanje seroloških testova na toksoplazmu: određivanje IgM, IgG i IgA protutijela na toksoplazmu. U slučaju preboljele infekcije i postojanja imuniteta (pozitivna IgG protutijela), testove nije više potrebno ponavljati. 
Ugrožene mogu biti seronegativne trudnice - trudnice s negativnim IgM, IgG i IgA protutijelima. Kod ovih trudnica je serološke testove potrebo ponavljati svakih 8-12 tjedana tijekom trudnoće, a u slučaju serokonverzije provesti odgovarajuću antibiotsku terapiju kako bi se spriječile moguće posljedice.

Vrlo važna je u okviru pripreme za trudnoću započeti s uzimanjem folne kiseline, vitamina iz B skupine vitamina koji sprječava nastanak defekata neuralne cijevi kod bebe. Folna kiselina se uzima u dozi od 400-800 mcg dnevno ukoliko ne postoje dodatni rizici kao što su pretilost i dijabete, ili oštećenja neuralne cijevi u djeteta iz prijašnjih trudnoća. Ove trudnoće se označuju kao visokorizične za ponavljanje ovog problema, a preporučena doza folne kiseline je 5 mg dnevno.


 

Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće koji vam predstavljamo detaljan je vodič o svim promjenama koje se događaju u vašem organizmu i u tijelu vaše bebe. Svaki tjedan trudnoće uključuje opis promjena koje se događaju u vašem tijelu i opis razvoja vaše bebe. Pronaći ćete i važne medicinske podatke kao i savjete koji će pomoći održati vaše i zdravlje vašeg djeteta. 

Trudnoća ima tri tromjesečja ili trimestra, od kojih je svako označeno specifičnom fazom razvoja fetusa.  Prvo tromjesečje obuhvaća prvih 15 tjedana trudnoće i najvažnije je za razvoj vaše bebe. Obilježeno je procesom embriogeneze. Slijedi drugo tromjesečje, koje traje između 16.-27. tjedna trudnoćek u kojem rastu i sazrijevaju fetalni organi. Ovaj proces se nastavlja ne samo do kraja trudnoće, već i nakon poroda. Treće tromjesečje traje od 28. do 40 tjedna trudnoće i obilježeno je svojim krajem, porođajem, završetkom čudesnog putovanju i prvim susretom s vašom bebom.

Terminska trudnoća traje 40 tjedana  prema izračunu u odnosu na zadnju menstruaciju, a djeca rođena prije navršenih 37. tjedana smatraju se prijevremeno rođenom djecom. Važno je zapamtiti da je vaš termin porođaja samo procjena - većina beba se porodi između 38. i 42. tjedna od prvog dana zadnje menstruacije majke, a samo mali postotak žena zapravo rodi na izračunati termin poroda.

Cilj sljedećih stranica u kojima ćemo pratiti razvitak bebe po tjednima u trudnoći je poboljšanje i vaših izgleda da imate zdravu bebu.

 

Prvo tromjesečje                                                            Drugo tromjesečje                                                          Treće tromjesečje

Povezane teme