Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Žene koje konzumiraju alkohol tijekom razdoblja trudnoće svojoj nerođenoj djeci povisuju rizik nastanka rijetkog tipa akutne leukemije označene terminom AML - akutna mijeloidna leukemija.

Analizom podataka do sada objavljenih istraživanja, znanstvenici nalaze da je konzumiranje alkohola tijekom trudnoće povezano s 56% većim rizikom nastanka akutne mijeloidne leukemije u djece ovih majki. Akutna mijeloidna leukemija je rijetka bolest, s oko 700 novi slučajeva godišnje u SAD i multifaktorijalnog je uzroka.

″Najveći dio žena koje konzumiraju alkohol tijekom trudnoće neće imati dijete kod kojeg će nastati leukemija. S obzirom na druge rizike povezane s konzumiranjem alkohola tijekom trudnoće, ovi rezultati će možda pomoći da se proširi poruka da je bolje držati se podalje od alkohola tijekom trudnoće, ali i već tijekom planiranja trudnoće.″

Što dovodi do nastanka leukemije u djece nije poznato, premda znanstvenici pretpostavljaju da bi to mogla biti interakcija između gena i čimbenika okoliša, u koje se ubraja i konzumiranje alkohola, navode autori iz Istraživačkog centra za nutricionizam u Francuskoj, koji su svoje istraživanje objavili u znanstvenom časopisu ″Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention″.

Pretraživanjem i analizom do sada objavljenih 21 istraživanja o utjecaju konzumiranja alkohola tijekom trudnoće na pojavnost leukemije u djece, znanstvenici nalaze da je rizik pojavnosti akutne mijeloidne leukemije u potomaka majki koje konzumiraju alkohol 56% veći.

″I dok povećanje rizika za 56% zvuči poprilično visokom brojkom, u stvarnosti to znači - kako je pojavnost AML u USA oko 8 slučajeva na milijun djece, da će rizik narasti na 12 slučajeva na milijun djece. To bi sveukupno bilo 4 nova slučaja AML među milijun djece.″

Unatoč preporukama da bi žene trebale apstinirati od alkohola tijekom trudnoće, procjenjuje se da 60% Ruskinja pije tijekom trudnoće, jednako kao što to čine i 59% trudnica iz Australije, 52% Francuskinja, 30% Šveđanki i 12% Amerikanki.

U slučaju Amerikanki račun bi bio slijedeći: ″Ako prihvatimo da će rizik dječje akutne mijeloidne leukemije porasti za 56% kod trudnica koje konzumiraju alkohol, a oko 12% Amerikanki konzumira alkohol povremeno tijekom trudnoće, to znači da će oko 6% dječjih AML u USA nastati uslijed konzumiranja alkohola tijekom trudnoće.″

Autori navode i mogućnost da rezultati ne odgovaraju stvarnosti, jer neke žene koje su konzumirale alkohol tijekom trudnoće, nikada to neće priznati jer će ih to stigmatizirati.

Unatoč ograničenjima ovakvih istraživanja, aktualni rezultati trebali bi osnažiti preporuke javnih zdravstvenih službi za izbjegavanje konzumiranja alkohola tijekom trudnoće, zaključak je znanstvenog tima.

 

 

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2010.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve