Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Razdoblje između 11. - 14. tjedna je vrijeme rezervirano za kombinirani probir, najjednostavniju neinvazivnu pretragu koja omogućuje procjenu rizika za nastanak kromosomoskih abnormalnosti / Downov sindrom, Edwardsov i Patau sindrom.
 

Buduća majka

Kombinirani probir označuje uporabu ultrazvučnih i biokemijskih biljega u procjeni individualnog rizika jedne trudnice za kromosomoska oštećenja. Provodi se u razdoblju između 11. - 13 +6 tjedna trudnoće.

Premda je maternica već značajno narasla trbuh još uvijek ne mora biti primjetan. Maternica u ovo doba mjeri nekih 10 cm i lagano izlazi iz male zdjelice u trbušnu šupljinu.
Povećanjem maternice stvara se pritisak na druge unutarnje organe, dok pritisak na mokraćni mjehur, što se u većine trudnica manifestira učestalim mokrenjem na samom početku trudnoće, sada popušta.

Od sada bi trebali voditi računa o držanju tijela, mnogi pokreti o kojima normalno ne razmišljamo / stajanje, hodanje, sjedenje, zahtijevaju prilagodbu u trudnoći. Da biste održali ravnotežu tijela, nosite cipele s niskim potpeticama ili cipele bez potpetica. Pokušajte hodati ravno, bez okretanja noge prema van, bez saginjanja prema naprijed ili unatrag. Kod stajanja opustite ramena i izravnajte leđa. Istegnite vrat i izvijte stražnjicu. Kod dizanja tereta čučnite držeći leđa ravno, a teret podižite služeći se nogama i bedrenim mišićima.

Možda se čini čudnim, ali moguće krvarenje desni su zapravo nuspojava trudnoće. Hormoni koji cirkuliraju vašim tijelom mogu uzrokovati lako stvaranje upale desni, zbog čega mogu krvariti kada ih četkate ili mažete. Međutim, krvarenje desni može dovesti do ozbiljnijih zubnih problema ako ih ne liječite. Pored temeljnog četkanja zuba dva puta dnevno, idealno je  koristite električnu četkicu za zube barem tri puta tjedno. Ponekada je potrebna pomoć stomatologa, uklanjanje zubnog kamenca i savjet o održavanju oralne higijene.

Vaša beba

Konačno je dovršen veliki posao, završena je embriogeneza i vaša beba je kompletno razvijena. Od sada pa do konca trudnoće najveće promjene se odnose na dobitak na težini i rast bebe. Beba se od sada više ne naziva embrij, nego fetus.

Premda je dovršena embriogeneza, organogeneza i fetalni rast se nastavljaju ubrzanim tempom, pa je beba u zadnja dva tjedna udvostručila svoju težinu.

Nastavlja se oblikovanje lica koje je sve više nalik ljudskom licu. Razvitkom noktiju na rukama i nogama završava se razvitak prstića. Beba je veoma pokretna i kod ultrazvučnog pregleda se zapažaju nagli i snažni pokreti tipa trzaja - pokreti su spontanog karaktera, ali bez volje djeteta. U ovo vrijeme je kontrola pokreta djeteta još uvijek podređena živčanim središtima u leđnoj moždini, a moždani centri za koordinaciju pokreta još nisu razvijeni.

U ovome tjednu se crijeva u potpunosti smještaju u trbušnu šupljinu i ukoliko se prije vidjela omphalocoela (prisustvo crijeva u pupčanoj vrpci), sada se ta slika gubi. Formirano je i raspoznatljivo vanjsko spolovilo, koje se standardnim ultrazvučnim tehnikama još neko vrijeme neće moći raspoznati.
 

12. tjedan

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 6.5 cm, a teška 10 - 15 g.

 

Savjet

Najkasnije od sada pa nadalje potrudite se stvoriti za sebe i vašu bebu ozračje mira i opuštenosti.
Otpustite stvari iz vaše glave koje vas živciraju, posebice ako nemaju pretjerano veze s vašom trudnoćom. Olakšajte si vaš posao, podijelite kućanske poslove, izbjegavajte pretjerani stres.

U vašemu kućanstvu otklonite izvore opasnosti. Premda nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvitak djeteta (prije svega se prašina digla oko utjecaja na razvitak očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred mikrovalne pećnice dok ju/ako ju koristite. Uvjerite se svaki puta da su vratašca dobro zatvorena.

Obratite pažnju na upozorenja koja stoje na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u vašem kućanstvu. Nosite rukavice ako ih koristite i dobro provjetrite stan nakon njihove uporabe.
Ukoliko je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti prokuhanu vodu.

Ukoliko već sada želite započeti s pripremama i bojanjem dječje sobe, obvezno pročitajte upozorenja na etiketama, po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka. Dobro je dodatno ozeleniti stan - postaviti u stan nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

12. tjedan
12. tjedan
12. tjedan
12. tjedan
12. tjedan
12. tjedan
 

Povezane teme