Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Trudnoća ima tri tromjesečja, od kojih je svako označeno specifičnom fazom razvoja fetusa.  Prvo tromjesečje najvažnije je za razvoj vaše bebe i obilježeno je procesom embriogeneze. Slijedi drugo tromjesečje u kojem rastu i sazrijevaju fetalni organi, proces koji se nastavlja ne samo do kraja trudnoće, već i nakon poroda. Treće tromjesečje je zapravo obilježeno svojim krajem, porođajem, završetkom čudesnog putovanju i prvim susretom s vašom bebom.

Terminska trudnoća traje 40 tjedana  prema izračunu u odnosu na zadnju menstruaciju, a djeca rođena prije navršenih 37. tjedana smatraju se prijevremeno rođenom djecom. Važno je zapamtiti da je vaš termin porođaja samo procjena - većina beba se porodi između 38. i 42. tjedna od prvog dana zadnje menstruacije majke, a samo mali postotak žena zapravo rodi na izračunati termin poroda.

Cilj sljedećih stranica u kojima ćemo pratiti razvitak bebe po tjednima u trudnoći je poboljšanje i vaših izgleda da imate zdravu bebu.

Uobičajena podjela trajanja trudnoće je na tri tromjesečja ili tri trimestra. Treće tromjesečje obuhvaća zadnjih 13. tjedana vaše trudnoće, to je razdoblje od 28. do 40. tjedna trudnoće.

3.tromjesečje

Treće tromjesečje trudnoće

Treće je tromjesečje trudnoće, od 28. do 40. tjedna, čudesno razdoblje u kojem vaša beba raste i razvija se. Razdoblje je to u kojem vaša beba dobiva masni potkožni sloj kako bi poprimila obrise bebe kakvu očekujete vidjeti na porođaju.

Treće tromjesečje trudnoće obilježeno je prije svega snažnim iščekivanjem završetka trudnoće i prvog susreta s bebom. Uz sve to, vrlo su živi strahovi od poroda, pa je sve to skupa potrebno odraditi u miru i polagano. Ponekada je sve to skupa teško, jer beba raste vrlo brzo, njeni pokreti su sve češći i intenzivniji, što možete osjetiti i vi vaš partner polaganjem ruke na trbuh pri pokretima bebe. Pojačava se pritisak uvećane maternice na unutrašnje organe, podiže se dijafragma zbog čega disanje postaje površnije i ubrzanije, a sve snažniji žgaravica i zatvor uz često javljanje hemoroida. Sve teže pada napor, kao što je penjanje uz stepenice, zbog čega je iznimno važno da trudnica ostane u tjelesnoj kondiciji. Tjelesna prilagodba na trudnoću uključuje ispravljanje fiziološke lumbalne lordoze / prirodne zakrivljenosti kralježnice u slabinskom dijelu, što stvara bolove u leđima. Zadržavanje tekućine se manifestira otocima, kako gležnjeva i nogu, tako i šaka, te ponekada i lica. Porast prolaktina i humanog placentarnog laktogena kojeg luči posteljica, a koji pripremaju dojke za dojenje, može izazvati pojavu kolostruma / prvog mlijeka još tijekom trudnoće.

U procesu sazrijevanja fetalnih pluća stvara se surfaktant / tvar koja oblaže unutarnju površinu plućnih alveola, a na ultrazvučnom pregledu se može vidjeti i ritmično pokretanje prsnog koša u okviru priprema za samostalno disanje nakon poroda. Beba ima cikluse budnosti i spavanja, a u ovom tromjesečju počinje sisati svoj palac, otvara i oči i počinje razvijati sposobnost gledanja i slušanja.

Kalendar trudnoće koji vam predstavljamo detaljan je vodič o svim promjenama koje se događaju u vašem organizmu i u tijelu vaše bebe. Svaki tjedan trudnoće uključuje opis promjena koje se događaju u vašem tijelu i opis razvoja vaše bebe. Pronaći ćete i važne medicinske podatke kao i savjete koji će pomoći održati vaše i zdravlje vašeg djeteta.

Trudnoća po tjednima trećeg tromjesečja

 

Povezane teme