Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

U 37. tjednu trudnoće dolazi do spuštanja trbuha i oslakšanja zbog popuštanja pritiska na rebra, pluća, želudac i druge unutarnje organe.

Buduća majka

Ako je ovo Vaša prva trudnoća, u ovome tjednu ćete osjetiti olakšanje u smislu popuštanja pritiska na rebra, pluća, želudac i druge unutarnje organe. Daleko lakše ćete disati i jesti. Ovo olakšanje nastupa uslijed spuštanja glavice djeteta u malu zdjelicu. Kao posljedica spuštanja glavice u malu zdjelicu, nastupa pojačani pritisak na mokraćni mjehur, zbog čega se javlja pojačani nagon za mokrenjem, kao i učestalo mokrenje. Također možete osjetiti pritisak ili bolove u preponama ili nogama.

Kako vaša beba i dalje raste, ovo olakšanje će biti kratkotrajno. Koncem 40. tjedna nožice bebe ponovno dosižu vašu prsnu kost. Ukoliko vam to vaša trudnoća dopušta, načinite probnu vožnju do bolnice i obiđite trudnički odjel i rodilište, ako je to u Vašoj bolnici običaj.

Vaša beba

S 37. tjednom trudnoće Vaša beba postaje klinički zrela i potpuno spremna za porod. S ovim tjednom se također završava razdoblje mogućeg preranog poroda.

U sljedećim danima beba će i dalje dobivati na težini, pri čemu se ovaj dobitak osobito odnosi na odlaganje masnog tkiva. U ovo vrijeme beba odlaže u prosjeku 14 g masti/dan. Esencijalne masne kiseline ulaze i u sastav mijelina, specijaliziranog omotača moždanih i kičmenih živaca čime započinje i konačni proces dozrijevanja živčanog sustava. Ovaj proces mijelinizacije nastaviti će se i nakon bebinog rođenja.
 

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 47 cm, i teška 2,750 – 2,950 g.

37. tjedan

Savjet

Premda je u našim rodilištima još uvijek tradicionalna klasična metoda rađanja uz ležanje na porođajnom krevetu, a za porod kod kuće, za razliku od nekih drugih zemalja, uopće ne postoje uvjeti, spomenut ćemo još par zanimljivih mogućnosti.

Umjesto da ležite prikovani za krevet, aktivni porođaj Vam dopušta da pritom zauzmete različite položaje, primjerice na koljenima ili u čučnju. Takvi položaji mogu olakšati tijek porođaja kao i porođajne bolove, a dopuštaju i vašem partneru aktivnije sudjelovanje.

Porod u koljeno-lakatnom položaju / Vierfüßlerstand odvija još uvijek na porodnom krevetu. Omiljen je od strane mnogih rodilja, osobito kada se gornji dio kreveta nešto pridigne. U ovome položaju rodilja je u stanju pojačati snagu trudova još i aktivno težinom svoga tijela.

Porod na stočiću / Geburtshocker vrši se u sjedećem položaju na specijalnoj niskoj stoličici bez naslonjača, koja je sprijeda ovalno izdubljena, točno za nesmetani prolaz dječje glavice i tijela. Pri tome rodilja se najčešće naslanja na partnera koji može sjediti iza nje na sasvim normalnoj stolici. U nezgodnoj poziciji se pri ovome položaju nalaze jedino primalja i ginekolog, koji nerijetko moraju čučati ili ležati na podu koji se prekriva plahtama za ovu priliku.

Porođajni kotač / Geburtsrad, nazvan još i Roma Geburtsrad po djevojčici Roma koja je 1991. godine prva rođena u ovom položaju. Kotač omogućava gotovo uspravan položaj gornjeg dijela tijela rodilje, što se koristi za pojačanje snage trudova. Kotač je veoma pokretan u svim pravcima i omogućuje niz pozicija za sjedenje, kao i ljuljanje naprijed-natrag i postrance, kruženje zdjelicom i naginjanje unatrag. Prema navodima rodilišta u kojima se koristi porođajni kotač, porođaj protječe brže i bezbolnije.

Porod u vodi / Wassergeburt odvija se u plitkom bazenu. Zagovornici ove vrste porođaja tvrde da ublažuje porođajne bolove, kao i poslijeoperacijsjko krvarenje, te navode manji broj operativno dovršenih porođaja. Prema izvješćima klinika u kojima se radi porođaj u vodi, opasnost od infekcije nije povećana, ono što je svakako povećano je tehnička organizacija osoblja.

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

37. tjedan
37. tjedan
37. tjedan
37. tjedan
37. tjedan
37. tjedan
 

Povezane teme