Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

Ako to niste do sada učinili, najkasnije u 39. tjednu dogovorite pomoć u kući za vrijeme i nakon boravka u bolnici.

 

Buduća majka

U ovim posljednjim danima pred porođaj pokušajte ostati mirni. Iskoristite Braxton-Hicksove kontrakcije, trudove spuštanja ili predtrudove kako biste vježbali opuštanje, kao i duboko disanje za vrijeme truda.

Pokušajte otpustiti sve misli u vezi s porodom, veoma malo je vjerojatno da će porod teći upravo onako kako ste ga zamislili. Budite spremni na to da će vaš porođaj možda biti neuobičajeno dug ili bolan, ili da će se možda dovršiti carskim rezom. 

Ako se radi o Vašoj drugoj ili bilo kojoj sljedećoj trudnoći, razmislite o mogućnosti sterilizacije u slučaju dovršetka vašeg poroda hitnim carskim rezom. Sterilizacija označuje u ovom kontekstu trajno podvezivanje jajovoda, dakle prekid njihovog kontinuiteta. Bilo bi dobro u takvom slučaju podijeliti vapa razmišljanja s liječnikom koji će vršiti carski rez. Sterilizacija se osobito preporučuje ženama koje već imaju djecu, a same su teže bolesne (dijabetes melitus, oboljenja srca, bubrega i jetre). Ne zaboravite da je sterilizacija zahvat s trajnim učinkom.
 

Vaša beba

Prvi susret s vašom bebom biti će vjerojatno iznenađujući. Najvjerojatnije vam se njen prvi izgled neće tako jako svidjeti. Beba može biti plavkasta, ljubičasta ili svijetložućkasta, često prekrivena različitim tvarima kao što su verniks, ostatci lanugo-dlačica, vaša krv ili mekonij, bebina prva stolica. Visoka razina vaših spolnih hormona ostavlja traga i na bebinim spolnim organima i grudima koji su natečeni.

Nerijetko se u prvim danima života bebe zna pojaviti i veoma oskudno mliječni iscjedak iz bebinih prsa. Ukoliko je porod još dulje trajao, glavica zna biti izdužena, a lice natečeno. Nemojte uplašiti bebu svojom reakcijom.  Ona će puno bolje i ljepše izgledati već nakon prvog kupanja.
 

Duljina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 49 cm, i teška 3,000 – 3,250 g.
 

39. tjedan

Savjet

Negdje oko 20 % svih porođaja se danas dovršava carskim rezom. Radi se o kirurškom zahvatu, kada se u općoj ili spinalnoj anesteziji malim poprečnim rezom u donjem dijelu trbuha, nešto ispod "bikini linije" otvara trbušna šupljina i potom maternica, te plodni ovoji i vadi dijete.

Za vrijeme dok pedijatar pregledava i zbrinjava dijete, ginekolog izljušti posteljicu, te potom šiva ranu obrnutim redom, prvo maternicu, potom trbušnu stijenku i to sve po anatomskim slojevima kako slijede. Cijeli postupak traje nekih dvadesetak minuta do pola sata. Beba se obično vadi već 4 - 7 minuta nakon početka zahvata, a ostatak vremena utroši se na šivanje.

Carski rez ozbiljna je operacija i za potpuni oporavak trebat će vam nekoliko tjedana. Također je produžen i boravak u bolnici koji obično traje 7 - 10 dana. Nakon operacije možete osjećati probleme još neko vrijeme prilikom kašljanja ili smijanja, ili imati tegobe prilikom sjedenja ili stajanja.

Najznačajnije komplikacije zahvata su svakako infekcija, problem gubitka krvi kod zahvata, problem cijeljenja rane, kao i povećana intra- i postoperativna opasnost od tromboze.

Danas su ti rizici svedeni na najmanju moguću mjeru, zahvaljujući velikom napretku anesteziologije.

  • od strane majke: jako krvarenje (najčešći uzroci jakog krvarenja su placenta previja, prijevremeno odlupljivanje normalno sjedeće placente, ruptura maternice), nesrazmjer/disproporcija u veličini djeteta i obliku ili veličine zdjelice, bolesti majke (preeklampsija, srčane bolesti, šećerna bolest, akutna infekcija herpes genitalisom) i produljeno trajanje porođaja
  • od strane djeteta: abnormalni položaj djeteta, višeplodne trudnoće, prerani porođaj kada se očekuje težina djeteta < 1,500 g, produljeni porođaj, patološki CTG kod zatvorenog materničnog ušća, akutna bradikardija ili acidoza tijekom porođaja, ispadanje pupkovine i krvarenje kod pogrešnog hvatišta pupkovine (Insertio velamentosa).


Carski rez može se izvoditi kao primarni i kao sekundarni carski rez.  Kod primarnog carskog reza, carski rez unaprijed se planira i izvodi "na hladno", prije početka trudova. Sekundarni carski rez obično se izvodi nakon što je započeo porođaj, a komplikacije nastupile za vrijeme trajanja porođaja.

Nekoliko savjeta nakon carskog reza:

  • prilikom hodanja pritisnite vašom rukom mjesto reza, na taj način ćete smanjiti izravni pritisak na ranu
  • ukoliko imate bolove prilikom normalnog ustajanja iz kreveta, pokušajte se okrenuti na bok, i tako pomaknuti sve do samog ruba kreveta. Oslonite se na lakat i pokušajte ustati iz tog položaja
  • prilikom dojenja zamolite za pomoć, naredite jastuk i oslonite na njega, tek tada primite Vašu bebu.


 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

39. tjedan
39. tjedan
39. tjedan
39. tjedan
39. tjedan
39. tjedan
 

Povezane teme