Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

U ovom tjednu vaša beba gleda vodeni svijet koji je okružuje, čuje kruljenje iz vašeg trbuha, otkucaje vašeg srca i vaš glas, i osjeti dodir kada uhvati prst i sisa palac.

Buduća majka

U 33. tjednu trudnoće vrat maternice još uvijek je primjerene duljine i zatvoren. Ovi pojmovi podrazumijevaju duljinu vrata maternice / cerviks od nekih 2 cm, a u Vašoj trudničkoj knjižici možete pronaći zapisano i '2 čl.' ili možda '100%'. U jednom slučaju ovdje se koriste centimetri, u drugom duljina članka prsta, a u trećem relativni odnos duljine vrata maternice u odnosu na početak trudnoće.

Drugi važni kriteriji u procjeni stanja vrata maternice su položaj (cerviks straga, centriran, sprijeda); konzistencija (cerviks tvrd, mekan), kao i otvorenost (cerviks zatvoren, uloživ za vršak/vrh/jagodicu prsta, prohodan za 1 prst). Sve ove kvalitete služe za procjenu sazrijevanja cerviksa koje se normalno počinje dešavati potkraj trudnoće.

Prijevremeno sazrijevanje cerviksa svakako ukazuje na prerani porođaj i zahtijeva pojačani nadzor, a vrlo često i hospitalizaciju. Veoma rano prijevremeno sazrijevanje cerviksa, prohodnost cerviksa za najmanje jedan prst u trudnoći do 28. tjedna liječi se malim kirurškim zahvatom i postavljanjem kružnog šava na vrat maternice, što se označuje kao cerclage.

U ovo vrijeme može se javiti smanjenje libida, ne brinite se ako se to dogodi i Vama.

Katkad možete imati veoma jasne snove, a vjerojatno ćete i češće mokriti.
 

Vaša beba

Vaša beba se sada već smješta u položaj za rađanje, što ćete vjerojatno saznati na vašoj sljedećoj kontroli. Porođajni položaj bebe podrazumijeva nekoliko stvari:

 • odnos uzdužne osi djeteta prema uzdužnoj osi maternice, što se označuje s položaj / situs. Tako razlikujemo uzdužni, poprečni i kosi položaj
 • odnos leđa djeteta prema stijenci maternice, što se označuje sa smještaj / positio. Tako leđa mogu biti lijevo sprijeda, lijevo straga, desno sprijeda itd.
 • odnos pojedinih dijelova djeteta međusobnooznačuje se kao držanje / habitus. Tako glavica može biti savijena prema sprijeda, ispružena i savijena put straga, ručice savijene ili ispružene itd.
 • odnos između prednjačećeg dijela djeteta prema porođajnom kanalu označuje se kao namještaj / praesentatio. Tako npr. kada glavica prednjači, vodeći dio može biti tjeme, ali i čelo ili lice, a kod zatka voditi može zadak, nožice, koljena i sl.


Najnovije statistike pokazuju da je kod 100 poroda u prosjeku 99 uzdužnih položaja i 1 poprečni položaj. Od 99 uzdužnih položaja, glavica djeteta prednjači 94 puta, a 5 puta je zadak vodeća čest. Od 94 poroda glavicom, tjeme je vodeći dio u 92 porođaja, dok 2 puta prednjači neki od drugih dijelova glave (čelo, lice).

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 42 cm, i teška 1,800 – 2,000 g.
 

33. tjedan

Savjet

Prerani porođaj je termin koji označuje porođaj između 24. i 37. tjedna trudnoće. Rani prerani porođaj je porođaj između 24. - 34. tjedna trudnoće, dok se terminom kasni prerani porođaj označuje porođaj između 34. - 37. tjedna trudnoće. Kod nejasnog termina porođaja, prerani porođaj označuje porođaj djeteta koje teži manje od 2.500 g.

Razlozi nastanka preranog porođaja su obično mnogostruki i vrlo često međusobno isprepleteni.
 

 • nezdrave životne navike kao što su pušenje, prekomjerno uživanje alkohola i kave.
 • lošiji socijalno-ekonomski uvjeti života
 • snažna tjelesna opterećenja u trudnoći
 • psihički stres
 • nesvjesnost značenja antenatalne zaštite i nedovoljna kontrola tijekom trudnoće
 • infekcije u genitalnom, odnosno urogenitalnom području.


Između navedenih čimbenika najznačajniji razlog u nastanku preranih porođaja ostaje uzlazna (ascendentna) infekcija urogenitalnog trakta. Pri tome su najčešći uzroci infekcije klamidije, ureaplazma/mikoplazma, gljivice, trihomonas i herpes virus, koji unutar preranih porođaja do 2.000 g čine 3/4 uzroka nastanka prijevremenog porođaja.

Znakovi prijevremenog poroda:

 • iznenadni bolovi u donjem dijelu trbuha, tipa grčevitih stezanja koji se javljaju u redovitim razmacima
 • konstantni bolovi u predjelu križa
 • pojava sukrvice ili tamno smeđeg iscjetka iz rodnice
 • otjecanje plodne vode.


U slučaju pojave bilo kojeg od ovih znakova obvezno se posavjetujte s vašim ginekologom, a u slučaju njegove odsutnosti ili nemogućnosti kontakta javite se svakako u najbližu kliniku.

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

33. tjedan
33. tjedan
33. tjedan
33. tjedan
33. tjedan
33. tjedan
 

Povezane teme