Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

U punom jeku je proces mijelinizacije, omotavanje živaca zaštitnom masnom tvari zvanom mijelin, što će bebi omogućiti aktivnu kontrolu pokreta.

Buduća majka

Nastavljaju se rast maternice, posteljice i rast fetusa, pa su vidljive promjene na tijelu trudnice. Veoma je važno obratiti pozornost na prehranu, kako količinu tako i kvalitetu prehranu kako dobitak u tjelesnoj težini ne bi već sada premašio preporučene vrijednosti. Preporuka je dobitak na težini od +2 kg do 20. tjedna trudnoće. Unatoč preporukama za ovako mali dobitak na težini do 19. tjedna, već sada je trbuh trudnice zaobljen, dolazi do gubitka struka i promjena u držanju trudnice.

Veoma je važno razlikovati dobitak na težini od nakupljanja tekućine tijekom trudnoće. Želite li biti sigurni da je težina koju dobivate posljedica debljanja u trudnoći, a ne i nakupljanja tekućine mjerite opseg oba bedra u gornjem dijelu tijekom cijele trudnoće. Ako ste se udebljali, i opseg bedara se razmjerno povećao, radi se o tipičnom debljanju u trudnoći. U suprotnom, može biti riječ i o patološkom nakupljanju tekućine što može izazvati i druge komplikacije tijekom trudnoće / preeklampsija, pa se svakako posavjetujte sa svojim ginekologom.

Zbog porasta hormona posteljice koji se često nazivaju hormonima trudnoće, koža postaje fotosenzibilna i reagira stvaranjem tamnih mrlja na dijelovima tijela izloženim izravnom djelovanju sunčeve svjetlosti. Tamne mrlje na licu se označuju pojmom kloazma / trudnička maska, a tamna crta koja se vidi na sredini trbuha naziva se linea nigra. Većina ovih mrlja nestaje nakon poroda. U svakom sluačju preporučuje se nošenje šešira i uporaba krema za sunčanje tijekom ljetnih mjeseci.
 

Vaša beba

U nekoliko proteklih tjedana, motorni neuroni / živčane stanice, kao i moždani živci / njihovi produžetci koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mjesta, pa beba sada svjesno upravlja svojim pokretima. U punom jeku je proces mijelinizacije, omotavanje živaca zaštitnom masnom tvari zvanom mijelin.

Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mliječne. Ekstremiteti dosižu odgovarajuće proporcije. Koža počinje proizvoditi kremastu, sirastu tvar koja se naziva verniks kazeoza, koju čine tkivna masnoća, mrtve stanica i tanke lanugo dlačice koje prekrivaju bebina tijelo. Verniks pruža zaštitu bebinoj koži od učinaka plutanja u plodnoj vodi. U većini, ovaj zaštitni sloj nestaje prije poroda. Izuzetak su prijevremeni porodi kada su bebe prekrivene s puno verniksa. U slučaju terminske novorođenčadi, verniks se može vidjeti u naborima kože.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 20 - 23 cm, teška oko 200 - 250 g i veličnom se uspoređuje s mangom.

19. tjedan

Savjet

Mnoge trudnice imaju problema sa spavanjem, osobito u zadnjem tromjesečju trudnoće i pred porođaj, prije svega zbog bolova u leđima ili grčevima u listovima kao i zbog povećanog trbuha koji ne dopušta omiljeni u položaj za spavanje. Ponekad su to i pokreti djeteta koje se tijekom noći zna osobito snažno micati. Pokreti djeteta se noću doimaju još snažnijim, jer je trudnica mirnija i opuštenija.

Moguća je pojava i blage napetosti, osobito prije porođaja s približavanjem njegovog termina. Puno se ne može promijeniti, a možda vam par sljedećih savjet može pomoći:

  • uvečer pojesti još samo lagani obrok, odrecite se teške večere
  • poslije podne nemojte piti više kavu ili čaj
  • umjesto da uvečer sjedite pred televizijskim ekranom, izađite i prošetajte na čistom zraku
  • prije spavanja pokušajte s tehnikama za opuštanje
  • ukoliko se nakon kratkog sna probudite, dignite se i prošetajte slobodno po stanu, dopustite da vašu pažnju odvuku druge stvari
  • čaša toplog mlijeka ili biljnog čaja (kamilica, melisa, baldrian, hmelj) mogu potaknuti usnivanje. Lijekove za spavanje uzeti samo ukoliko to dopusti vaš ginekolog.

 

Cervikometrija

Cervikometrija označuje ultrazvučni pregled vrata maternice, njegove duljine cerviksa, proučavanje izgleda unutrašnjeg ušća i cervikalnog kanala.

Na ultrazvučnom pregledu je u ovo doba cerviks T izgleda, bilo koje otvaranje unutarnjeg ušća se prikazuje kao Y, V ili U cerviks, kada obično dolazi do prolabiranja vodenjaka.
Cervikometrija je vrlo važan dio antenatalne skrbi, obzirom da ginekološki palpacijski pregled ne može otkriti izgled i stanje unutarnjeg ušća, niti objektivno odrediti duljinu vrata maternice.
 

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

19. tjedan
19. tjedan
19. tjedan
19. tjedan
19. tjedan
19. tjedan
 

Povezane teme