Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Ovaj tjedan bi se mogao najbolje označiti kao vrijeme iščekivanja. Iščekujući pojavu vaše mjesečnice, možda ćete osjetiti neke znakove trudnoće slične premenstrualnim tegobama, kao što su napetost u dojkama ili osjećaj mučnine.

Buduća majka

Ponekad žene instinktivno znaju da su trudne. Najvjerojatniji razlog za ovaj osjećaj je priljev veće količine ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, kao i sasvim novih hormona kao što su hPL / humani placentarni laktogen i hCG / humani korionski gonadotropin. Razina estradiola u krvi raste u trudnoći 100 puta, a estriola i 1,000 puta u odnosu na razinu prije trudnoće.

Tijekom petog tjedna trudnoće javljaju se tzv. nesigurni znaci trudnoće. To su prije svega osjetljive i napete dojke, kao i izostanak mjesečnice. Nije svaki izostanak mjesečnice znak trudnoće, stres ili druge bolesti su veoma često razlozi istog. Zbog visoke razine navedenih hormona trudnoće može se javiti osjećaj pojačanog umora, kao i pritisak u zdjelici, te pojačan nagon za mokrenjem. Rijetke su trudnice koje već sada osjećaju jutarnje mučnine ili povraćanje ili glavobolju, ovi znakovi trudnoće javljaju se obično kasnije kada poraste razina hCG.

Vaša beba

Već koncem prošlog i tijekom ovoga tjedna jednostavna loptica, blastocista se pretvara u embrij koji je sada u obliku punoglavca, unutar kojega se počinju razlikovati tri sloja iz kojih će u procesu gastrulacije nastati tri različite vrste tkiva. Iz unutrašnjeg sloja / endoderma nastati će pluća, probavni sustav, gušterača, jetra i mokraćni sustav, a iz vanjskog sloja / ektoderm nastaje neuralna cijev i živčani sustav, koža, kosa, zubna caklina i očna leća. Srednji listić / mezoderm diferencirati će se u potporna tkiva, kostur i mišiće, kao i bubrege, srce i krvne žile. Stanice svakog tkiva premještati će se toliko dugo dok ne stignu na ciljno mjesto.

Stvaranjem embrionalnih slojeva embrij poprima oblik štita, te se na njemu razlikuju gornja i donja, prednja i stražnja, te lijeva i desna strana. Na leđnoj strani embrionalnog štita počinje se formirati pruga od koje se stvara u početku žlijeb, koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz prednjeg dijela neuralne cijevi će se razviti mozak, a iz stražnjeg dijela leđna moždina. U središtu embrija počinje se stvarati ispupčenje od kojeg se formira srce koje počinje kucati, praćeno stvaranjem krvnih žila koje urastaju na svoja mjesta.

5. tjedan

Savjet

Četiri tjedna nakon zadnje mjesečnice se u slučaju trudnoće u vašem urinu može otkriti hormon trudnoće hCG. Testove za trudnoću možete nabaviti u ljekarni - obično indikator promijeni boju ili se u predviđenom polju javi obojena crtica ili znak plus. Preporuka je test raditi iz prvog jutarnjeg urina obzirom da sadrži najviše hCG-a. Današnji testovi su veoma pouzdani.

Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranljive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (6 - 8 manjih obroka), takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.

Embriologija

Treći tjedan embrionalnog razvitka, peti tjedan amenoreje (izostanka menstruacije) obuhvaća Carnegie stadij 6 i 7. Tijekom ovog razdoblja epiblast prolazi brojne složene promjene koje vode diferencijaciji u tri germinalna lista u procesu označenom pojmom gastrulacija

Carnegie stadij 6 odlikuje proliferacija i migracija stanica epiblasta u pravcu središnje linije embrionalnog diska i nastanak "primitivne pruge", koja raste u duljinu dok ne dosegne polovicu embrionalnog diska. Primitivna pruga je mjesto u koje poniru stanice koje migriraju iz lateralnih dijelova diska, a koje će formirati mezoblast i endoblast. Na ovaj način nastaje trilaminarni embrionalni disk, a ovo je vrijeme kada možemo dobiti i prve ultrazvučne slike u trudnoći. 

Glavni kriterij za Carnegie stadij 7 je pojava notokordalnog nastavka neposredno rostralno u odnosu na primitivni čvor i prugu. Embrionalni disk je u pravilu okrugao, ovalan ili kruškolik. Stanice koje poniru u predjelu primitivnog čvora migriraju uzduž medijalne linije kranijalno i formiraju notokordalni nastavak, a ovaj proces se može usporediti s klizanjem prstiju u rukavicu. Na ultrazvučnim slikama iz ovog razdoblja prepoznaju se gestacijska i žumanjčana vreća.


 

dr. Vesna Harni
 

Galerija fotografija

5. tjedan
5. tjedan
5. tjedan
5. tjedan
5. tjedan
5. tjedan
5. tjedan
5. tjedan
 

Povezane teme