Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Glava vaše bebe još uvijek svojom veličinom nadmašuje tijelo, i čini gotovo cijelu polovicu dužine tijela.

 

Buduća majka

S napredovanjem trudnoće, uz djelovanje hormona trudnoće dolazi do porasta bazalnog metabolizma kao i volumena krvi. Najveći utjecaj na porast bazalnog metabolizma ima porast funkcije štitnjače, čija aktivnost pod utjecajem visoke razine estrogena raste za nekih 25%. Otprilike toliko iznosi i porast bazalnog metabolizma.

Volumen krvi raste tijekom cijele trudnoće. Pri tome je značajniji porast plazme (tekuće faze krvi) čija količina raste za 30%, dok udio krvnih stanica s porastom od samo 25% ne prati ovaj porast količine krvne plazme, zbog čega se javlja anemija uslijed hemodilucije (uslijed neproporcionalnog porasta različitih dijelova krvi). Iz istog razloga se preporuča kontrolirati krvnu sliku najmanje dva puta tijekom trudnoće: na samom početku, kao i negdje oko 28. tjedna trudnoće.

Uslijed porasta bazalnog metabolizma kao i volumena cirkulirajuće krvi možete se osjećati puno toplije nego inače, kao i više se znojiti. Pazite na dovoljan unos tekućine.

Ako ste primijetili nevoljno otjecanje urina pri kihanju ili trčanju, prirodno je da se osjećate zabrinuto. Ali stresna inkontinencija je zapravo uobičajena tijekom trudnoće. Hormoni trudnoće progesteron i relaksin uzrokuju opuštanje tkiva i ligamenti zdjelice. To može dovesti do slabosti mišića sfinktera koji kontroliraju funkciju bubrega i mjehura i gubitak urina. Dobra vijest je da će redovito vježbanje dna zdjelice uskoro zaustaviti inkontinenciju. Stisnite zdjelične mišiće na 10 sekundi. Napravite 10 ponavljanja, tri ili četiri puta dnevno. Ove vježbe također mogu pomoći vašem tijelu da se pripremi za porod, tako da nikad nije prerano za početak. Relaksin može dovesti do lakšeg rastezanja i opuštanja ligamenta koji podržavaju matericu, što može izazvati i bolne trnce, osobito na desnoj strani. Opuštanje u toploj kupki može olakšati svaku nelagodu.

Vaša beba

Glava vaše bebe još uvijek svojom veličinom nadmašuje tijelo, i čini gotovo cijelu polovicu dužine tijela. Razlog tomu je veoma rani početak razvitka mozga. Sada se uši postupno premještaju od vrata prema njihovom mjestu na glavi.

Napreduje razvitak ostalih organa. U trbuhu se intenzivno razvijaju crijeva, koja se nerijetko mogu vidjeti ultrazvučno i u pupčanoj vrpci / fiziološka omfalokela što je za ovaj period embriogeneze sasvim u redu. Crijeva se tijekom narednog tjedna vraćaju sasvim na svoje mjesto, u trbuh.

Razvija se mišićni sloj stijenke crijeva, koja stoga pokazuju peristaltiku - valove kontrakcija koji potiskuju hranu kroz crijevo. Dovršava se razvitak vanjskog spolovila vaše bebe.
 

11. tjedan

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je 4.5 - 6.0 cm, a teška je 8 - 10 g.

 

Savjet

Hormonalne promjene tijekom trudnoće (imunosupresijsko djelovanje hormona trudnoće) utječu na omekšavanje desni, lakšu sklonost infekciji, kao i krvarenje iz desni. Ne zaboravite na redovitu higijenu zuba.

Ukoliko posjetite zubara, svakako napomenite da ste trudni, rendgensko slikanje se ne samo u ovom slučaju, nego općenito ne preporučuje osim u slučaju vitalnih indikacija (ugroženosti života). Embrionalno tkivo je veoma osjetljivo na utjecaj rendgenskog zračenja obzirom da se stanice veoma brzo dijele i istodobno specijaliziraju za različite funkcije (diferencijacija stanica). Rendgensko zračenje može stoga izazvati spontani pobačaj ili nastanak fetalnih anomalija. Naravno da se i ovdje razlikuje djelovanje različitih doza rendgenskog zračenja!

S oštećenjima djeteta je za računati ukoliko se radi o dozama zračenja od 50 do 250 Gy (Gy = Gray), dok doze manje od 10 Gy ne izazivaju trajnije efekte. U suvremenoj rendgenskoj dijagnostici su vrijednosti doza rendgenskog zračenja gotovo uvijek ispod 10 Gy, a osim toga se gotovo uvijek veoma precizno i ciljano ozračuje uz pokrivanje ostalih dijelova tijela, tako da je rizik oštećenja minimalan.

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

11. tjedan
11. tjedan
11. tjedan
11. tjedan
11. tjedan
11. tjedan
 

Povezane teme