Datum zadnje izmjene: 26. 10. 2019.

Trudnoća je vrijeme kada možete doživjeti jednu ili više tegoba s popisa tegoba u trudnoći, jednom ili više puta. Ovdje spadaju tjelesni simptomi kao što su izostanak mjesečnice, umor i pospanost, učestalo mokrenje, mučnina, prekomjerno lučenje sline bez ili s povraćanjem, žgaravica, loša probava, nadimanje, gađenje prema hrani ili želja prema određenim namirnicama, promjene na dojkama. 

Osim tjelesnih simptoma, tijekom trudnoće se javlja emotivna nestabilnost u smislu promjena raspoloženja, razdražljivosti, iracionalnosti, plačljivosti, zlih slutnji, straha, radosti, oduševljenja i to bilo što od ovoga ili sve to zajedno.

Jutarnje mučnine

Jutarnja mučnina jedan je od najpoznatijih simptoma trudnoće. Unatoč nazivu jutarnja mučnina, ove tegobe mogu se javljati ne samo izjutra, nego i u podne ili uvečer. Premda je ovo jedan od "zaštitnih" znakova trudnoće, istina je da svega jedna trećina do jedne polovice trudnica uopće iskusi jutarnju mučninu, gađenje ili povraćanje. Iako jutarnja mučnina može biti prisutna tijekom cijelog dana, rijetko ometa primjerenu prehranu trudnice u toj mjeri da bi mogla utjecati negativno na razvitak ploda. Za većinu žena, jutarnja mučnina prestaje s trećim mjesecom trudnoće. Poneka buduća majka boriti će se s mučninom sve do prvih pokreta bebe. Tek nekoliko trudnica imati će problem s mučninom tijekom cijele trudnoće, ovo se posebice odnosi na trudnice u višeplodnim trudnoćama.

Problem nastanka jutarnje mučnine nije u potpunosti jasan. Sigurno je da se centar za mučninu i povraćanje nalazi u onom dijelu mozga, koji je označen pojmom medula oblongata, produljena moždina. Postoji veoma veliki broj teorija koje pokušavaju objasniti na koji način je ovo područje mozga prekomjerno podraženo tijekom trudnoće. Ginekolozi vjeruju da bi visoka razina hormona trudnoće ß-hCG u krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće mogla biti jedan od razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje. Drugi razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak mučnine su ne uzimanje hrane ili uzimanje loše hrane te previše kiseline u želucu, kao i manje uspješna probava uslijed opuštanja glatkog mišićja probavnog trakta pod utjecajem visoke razine progesterona, značajnog hormona tijekom rane trudnoće. Kako ipak sve trudnice ne doživljavaju mučninu i povraćanje, tako samo fiziološki okidači ne mogu objasniti nastanak jutarnje mučnine, budući da su oni prisutni kod svih trudnica.

Jutarnja mučnina je u nekim primitivnim društvima gdje je stil života jednostavniji, opušteniji i manje zahtjevan nepoznat fenomen. S druge strane izolacija i hospitalizacija mnogih trudnica koje pate od prekomjernog povraćanja i smještaj ovih trudnica u relativno umirujuće ozračje bolnice rezultira brzim oporavkom i prestankom tegoba, što ukazuje na značajan utjecaj emotivnih čimbenika u nastanku ovih tegoba. Ove pretpostavke potvrđuje činjenica da su iscrpljujuće mučnine i povraćanja češći u neželjenoj i neplaniranoj trudnoći u odnosu na željenu trudnoću. Čini se da tjelesni ili mentalni umor povećavaju mogućnost napadaja mučnina. Slično je i u višeplodnim trudnoćama, vjerojatno zbog umnožavanja tjelesnog i emotivnog stresa. 

Jutarnja mučnina obično je češća i teža u prvoj trudnoći, što podupire shvaćanje kako su u nastanku ovih tegoba uključeni i fizički i psihološki čimbenici. Kako je prva trudnoća ujedno i prvi susret s ogromnim količinama hormona trudnoće, tijelo je u prvoj trudnoći manje pripremljeno na ovaj snažni napadaj fizičkih promjena nego kada je u pitanju druga i sljedeća trudnoća. Trudnice koje su po prvi puta trudne, također su podložnije strahovima i brigama koje mogu "prevrnuti želudac", dok žene u ponovljenim trudnoćama mogu svoje misli i emocije odvratiti od svojih briga i mučnine zahtjevima koje postavlja njegovanje starije djece.

Postoje mnogobrojni načini da se tegobe tipa jutarnjih mučnina u trudnoći ublaže. Neke od njih možete naći ovdje:

 • Kako se jutarnja mučnina javlja češće ako je prehrana neadekvatna ili loša, obratite pozornost na zdravu prehranu. Također, hrana bogata bjelančevinama i kompleksnim ugljikohidratima uspješno suzbija mučninu.
 • Jedite češće, prije nego što osjetite glad i u manjim obrocima. Kada je želudac prazan, ili je niska razina šećera u krvi uslijed dugih razmaka između obroka, želučana kiselina nagriza sluznicu želuca što pospješuje mučninu. Bolje je šest malih obroka nego tri velika.
 • Jedite prije napada mučnine, hrana može spriječiti nastupanje mučnine.
 • Iz istog razlog, prvi jutarnji obrok uzmite još u krevetu. Prije odlaska na spavanje uzmite vrlo mali obrok bogat bjelančevinama i složenim ugljikohidratima, npr. šalicu mlijeka s čajnim kolačićem. Prije nego ustanete iz kreveta pojedite nekoliko integralnih krekera, rižinih pločica ili suhih grožđica. Dobro ih je imati u blizini kreveta, kako zbog njih ne biste morali ustajati.
 • Uzimajte dovoljno tekućine, posebice ako je jutarnja mučnina praćena povraćanjem. Osobito su korisni mliječni napici, sokovi od voća i povrća, kao i juhe. Ako vam uzimanje tekućine također stvara mučninu, jedite čvrstu hranu s visokim sadržajem vode, kao što su svježe voće i povrće.
 • Smanjite stres. Jutarnja mučnina se češće javlja kod trudnica koje su pod velikim stresom. I tjelesni i emotivni umor pojačavaju tegobe. Uzmite više vremena za spavanje i opuštanje.
 • Vitamin B6 u dozi od 50 mg (Plivit B6 2x1 tab a 25 mg) pomaže olakšavanju tegoba. Druge lijekove protiv jutarnjih mučnina uzimajte samo ako vam to prepiše vaš liječnik.
 • Nekim trudnicama od koristi mogu biti i akupresurne narukvice koje se nose oko ručnog zgloba pritiskujući akupresurne točke na unutarnjem dijelu zgloba, što često ublažuje mučninu. Ne uzrokuju nikakve sporedne učinke i mogu se naći u mnogim ljekarnama.
 • Veliki broj trudnica s mučninama veoma uspješno reagira na homeopatski lijek Nux vomica. Radi se o velikom razrjeđenju ekstrakta jedne vrste indijskog oraščića koji također uspješno smiruje mučninu.


Procjenjuje se kako je jutarnja mučnina praćena povraćanjem ipak kod sedam od 2,000 trudnica tako izražena i teška, da je nužno liječenje. Ukoliko je to slučaj s vama, svakako se obratite vašem liječniku.

Trudničke tegobe

Liječniku se javite odmah i bez odlaganja, u sljedećim slučajevima:

 • Jaka mučnina i povraćanje više od tri puta dnevno u prvom tromjesečju trudnoće, te povraćanje kasnije u trudnoći, osobito ako niste ranije povraćali. Također je potrebno javiti se odmah liječniku, ako je povraćanje propraćeno bilo kakvim bolovima i/ili povišenom temperaturom.
 • Oštra bol u donjem dijelu trbuha, sprijeda nisko obostrano ili na jednoj strani, osobito ako bol ne popušta, ili je praćen mučninom, povraćanjem i/ili krvarenjem.
 • Oštra bol u sredini gornjeg dijela trbuha, koji je praćen mučninom, bez ili s oticanjem lica, pojavom otoka oko očiju i otoka šaka.
 • Krvarenje tijekom trudnoće uvijek treba biti razlog hitnom javljanju liječniku, bilo da se radi o oskudnom ili obilnom vaginalnom krvarenju, krvarenju iz bradavica, mjehura ili anusa, te iskašljavanje krvi.
 • Povišena tjelesna temperatura iznad 38,5° C bez ili sa simptomima zimice.
 • Osjećaj pečenja i/ili bolovi prilikom mokrenja, osobito ako je propraćeno osjećajem zimice ili povišenom temperaturom iznad 38,5°C i/ili bolovima u leđima.
 • Nenadano javljanje osjećaja žeđi koje je praćenja smanjenjem učestalosti mokrenja, smanjenjem učestalosti mokrenja i količine urina, ili izostankom mokrenja cijeli dan.
 • Jaka glavobolja koja traje više od dva ili tri sata, osobito ako je praćena smetnjama u vidu ili oticanjem lica, otocima oko očiju ili otocima na šakama, nesvjesticom i vrtoglavicom.
 • Smetnje vida (mutni vid, dvostruke slike, zamagljeni vid ili iskrice pred očima) koje traju duže od dva sata, osobito ako ih prate nesvjestica, vrtoglavica i glavobolja.
 • Stalno istjecanje tekućine iz rodnice ili istjecanje tekućine iz rodnice u mlazu.
 • Iznenadni porast više od jednog kilograma težine, koji nije u vezi s pretjeranim unosom hrane, a praćen je oticanjem lica, i osobito pojavom otoka oko očiju, te oticanjem šaka, i/ili glavoboljom i/ili smetnjama vida.


Odsutnost primjetnih pokreta ploda tijekom više od 24 sata nakon 20. tjedna trudnoće. Razlog za prijevremeno javljanje liječniku treba biti i registriranje manje od deset pokreta djeteta dnevno nakon 28. tjedna trudnoće.
 


 

dr. Vesna Harni

Povezane teme