Datum zadnje izmjene: 24. 12. 2019.

Sedmi tjedan amenoreje odlikuje pojava ranih znakova trudnoće: mučnine i često povraćanja. Amenoreja označuje razdoblje od zadnje mjesečnice, za razliku od "stvarne" trudnoće koja je nekih dva tjedna kraća. Otuda i razlika u pučkom računanju trajanja trudnoće u odnosu na visinu trudnoće koju vam odredi ginekolog.
 

Buduća majka

U prvim tjednima trudnoće najčešći simptom je mučnina i često povraćanje. Bez obzira što se naziva jutarnja mučnina, može se javiti u bilo koje doba dana. Često se javlja pojačana osjetljivost na mirise, pojačan osjećaj umora i bez dodatnog napora, te osjećaj razdražljivosti. Dojke su napete i osjetljive.

Razlog ovim promjenama je porast razine vaših hormona, koje zajedno s brigama o trudnoći i roditeljstvu, mogu vam uzrokovati snažne snove ili nesanicu u ovim ranim tjednima. Pokušajte se opustiti i odvojite vrijeme za promišljanje prije spavanja. Emocionalni usponi i padovi mogu se odvijati tokom trudnoće i dalje nakon rođenja vaše bebe. Prihvatite da ćete se povremeno osjećati krhkim i pokušajte se utješiti kad možete.

Još neko vrijeme još nećete imati kontrakcije, ali vaša se maternica već širi kako bi prihvatila rastuću bebu. Iz tog razloga, tkiva koja podržavaju vašu maternicu (ligamenti) će se istezati i možete osjetiti grčeve ili trnce u svom trbuhu. Iako su blagi grčevi normalni tijekom trudnoće, provjerite kod svog liječnika ukoliko ste zabrinuti, osobito ako imate krvarenja. Nažalost, krvarenje i bol u trbuhu mogu biti znakovi ranog pobačaja. Proučite koje druge simptome tijekom trudnoće ne smijete zanemariti.

Vasa beba

Vaša beba je još uvijek embrij i na njenom stražnjem okrajku još uvijek se vidi rep koji će otpasti tijekom nekoliko narednih tjedana. To je jedini dio koji se smanjuje, ostatak tijela i osobito mozak će se rasti i razvijati se doslovno svakog dana.

Tijekom proteklog razdoblja, prednji dio neuralne cijevi započeo se širiti u mjehurić iz kojega nastajae mozak koji će ispuniti glavu. S obje strane glave počinju se formirati optički mjehurići iz kojih će nastati bebine oči.

Na površini embrija počinju pupati male okrajine iz kojih će se razviti ručice i nožice. Rastom ručica i nožica stvara se hrskavica, rastu živčana vlakna, te krvne žile koje ih hrane.

7. tjedan

Dužina i težina bebe

Beba je sveukupno dugačka 5 - 13 mm i teška oko 0.8 g. Veličinom odgovara bobici borovnice.

Ultrazvučni pregled otkriva gestacijsku i žumanjčanu vrećicu, embrij čija je duljine između 2,5 - 7 mm, kod kojeg razlikujemo dva moždana mjehurića, srčano ispupčenje i kaudalni dio, te pupoljke prvo gornjih i potom donjih ekstremiteta. Embrij se nalazi unutar embrionalne vrećice i okružen je s dvije zaštitne membrane (amnion i korion).

Savjet

Kad osjetite da nadolazi val mučnine, sjednite i nagnite se naprijed tako da vam se glava odmara među koljenima. U sprječavanju jutarnjeg povraćanja i drugih čestih tegoba u trudnoći mnogim ženama pomaže topao čaj od kamilice, mente ili đumbira. Vrećice biljnog čaja dostupne su u svim trgovinama hranom, a uz pomoć cjedila možete sami pripremati biljne čajeve.

Embriogeneza

Sedmi tjedan amenoreje i peti tjedan embriogeneze je razdoblje između 29 - 33 dana nakon oplodnje. Tijekom ovog razdoblja nastaju suptilne morfološke promjene, pri čemu dominira rast glave.

Carnegie stadij 11 odlikuje pojava 13 - 20 somita, rostralnog neuroporusa i slušnih mjehurića koji se još uvijek nisu odvojili. Počinje razvitak optičkih mjehurića i sinusa venosusa. Pojavljuju se mezonefritički kanal i tubuli.

Tijekom Carnegie stadija 12 zatvara se kaudalni neuroporus, vidljiv je treći ždrijelni luk kao i 21 - 29 somita. Pojavljuju se pupoljci gornjih ekstremiteta, kao i plućni pupoljci.

Carnegie stadij 13: Slušni mjehurić je odvojen, lećna plakoda još uvijek ne pokazuje udubljenje. Pojava četvrtog ždrijelnog luka. U srcu nastaju septum primum i foramen primum. Razlikuju se lijevi i desni plućni pupoljak, osnove nogu, kao i više od 30 somita.

Carnegie stadij 14 obuhvaća nastanak osnove malog mozga i očnog mjehurića. Pojavljuje se šesti ždrijelni luk. Pupoljci gornjih ekstremiteta se izdužuju.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
7. tjedan
 

Povezane teme