Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Dnevne niske doze aspirina mogu ženama s upalom koje su izgubile trudnoću, dati bolju šansu za začeće i iznošenje trudnoće do termina, sugeriraju nam istraživači.

"Upala se sve više prepoznaje kao faktor koji doprinosi reproduktivnoj disfunkciji, uključujući nekoliko uobičajenih uzroka neplodnosti kao što su zdjelična upalna bolest, sindrom policističnih jajnika, endometrioza i ponavljajući gubitak trudnoće (habitualni pobačaji)", napisala je dr Lindsey Sjaarda i njezine kolege sa Eunice Kennedy Shriver National Institut and Human Development-a iz Rockvilleu u Marylandu.

Kako bi se utvrdilo jesu li se trudnoće i stope živorođenih, kao i učinak niske doze aspirina (81 mg), razlikovali prema razinama visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (high sensitivity C-reactive protein - hsCRP), tim je analizirao podatke iz multicentričnog EAGeR ispitivanja (http://bit.ly/2lDuhVT) koje je provedeno na 1,218 žena u dobi od 18 do 40 godina s jednim ili dva prethodna gubitka trudnoće. Žene su nasumično podijeljene u dvije skupine, onu u kojoj su primale počevši prekoncepcijski niske doze aspirina, te u placebo grupu, kroz 6 menstruacijskih ciklusa dok su pokušavale začeti pa do 36 tjedana trudnoće.

Za sadašnju studiju, prekoncepcijska tj. predintervencijska razina hsCRP bila je klasificirana kao niska (<0,70 mg / L), srednja (0,70 do <1,95 mg / L) i visoka (1,95 mg / L ili više).

Sveukupno, 55% sudionica dobilo je živorođeno dijete, objavili su autori u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Žene u skupini s najvišim hsCRP-a koje su primile placebo imale su najnižu stopu trudnoća i živorođene djece (44% živorođenih). Niske doze aspirina bile su povezane s povećanim porastom živorođenih među ženama sa visokim hsCRP (59%, RR: 1,35), slično stopama u nižim i srednjim hsCRP skupinama.

Niska doza aspirina nije utjecala na trudnoće ili stopu živorođenih u niskoj hsCRP grupi (živorođeni: 59% na niskim dozama aspirina, 54% na placebu) ili srednjoj hsCRP grupi (živorođeni: 59% na niskim dozama aspirina, 59% na placebu).

Dr. Sjaarda je rekla: "Potrebno nam je dodatno istraživanje kako bismo potvrdili nalaze ovog ispitivanja, te kako bi istražili kako upala može utjecati na sposobnost ostvarivanja trudnoće i i iznošenja trudnoće do termina."

"Test za CRP je lako dostupan i relativno jeftin", rekla je. "Dakle, ako se potvrde naši rezultati, testiranje CRP-a može pomoći u identifikaciji žena koje bi mogle imati koristi od prekoncepcijskih niskih doza aspirina dok pokušavaju zatrudnjeti".

 

IZVOR: http://bit.ly/2kUEWhE
J Clin Endocrinol Metab 2017.


:: Marina Gelo, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::

  Novosti - Sve