Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Promjene u vaginalnom mikrobiomu koje se javljaju između prvog i drugog tromjesečja trudnoće povezane su s prijevremenim porođajem, pokazalo je novo istraživanje.

"Čini se da postoji signal za povezanost između vaginalne bakterijske zajednice i prijevremenog porođaja", izjavila je dr. Molly Stout s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu u Missouriju. Istaknula je kako je istraživanje također prvo koje se bavi vaginalnim mikrobiomom i prijevremenim porođajem, i to pretežno u afroameričkoj skupini.

Dok istraživači desetljećima proučavaju odnos između majčine infekcije i prijevremenog porođaja, većina slučajeva prijevremenog porođaja ne može biti povezana s uzročnim mikrobom ili mikrobiološkom zajednicom, napisali su dr. Stout i njen tim u online izvješću u 'American Journal of Obstetrics and Gynecology'.

"Ovi podaci vjerojatno odražavaju naše nepotpuno razumijevanje normalnih i abnormalnih vaginalnih mikrobnih zajednica tijekom trudnoće", dodaju.

Nedavne studije su pokazale da je vaginalni mikrobiom različit u trudnoći i da postoje rasne razlike u vaginalnim mikrobnim zajednicama, pišu znanstvenici. Jedna dosadašnja studija vaginalnog mikrobioma i prijevremenog porođaja uglavnom je uključivala bijele žene, dodaju.

Dr. Stout i njezin tim koristili su 16S ribosomnu RNA (16S rRNA) sekvenciju gena za karakteriziranje vaginalnog mikrobioma u 77 žena kojima je uzeto ukupno 149 vaginalnih briseva tijekom trudnoće. Šezdeset devet posto bilo je afroamerikanki, a 31% je rodilo prijevremeno.

Bogatstvo mikrozajednice i Shannonov indeks raznolikosti bili su stabilni tijekom trudnoće kod žena koje su rodile u terminu. Međutim, pokazalo se da je kod žena koje su rodile prije termina smanjena raznolikost, ravnoteža i bogatstvo vaginalnog mikrobioma, što se dogodilo između prvog i drugog tromjesečja. Studije unutar samih studija također su povezale nestabilnost vaginalnog mikrobioma s prijevremenim porođajem. Nije bilo specifičnih bakterijskih taksona povezanih s rizikom za prijevremeni porođaj.

"Velika razlika koju vidimo postoji između prvog i drugog tromjesečja", rekla je dr. Stout. "To još uvijek nije dovoljno točan specifičan signal za kliničku primjenu, ali bavimo se time.“

"“Cilj će biti skrining žena u ranoj trudnoći i identifikacija onih koje imaju povišeni rizik za prijevremeni porođaj“, dodala je.

Razumijevanje mehanizama koji su uključeni u vezu između vaginalnog mikrobioma i prijevremenog porođaja može dovesti do preventivnog liječenja, rekla je dr. Stout. "Možemo napraviti pametno dizajnirane terapije temeljene na tim putevima za koje znamo da su abnormalni, kako bi ih pokušali spriječiti."


IZVOR: http://bit.ly/2r5CUP5
Am J Obstet Gynecol 2017.

:: Marina Gelo, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::
 

  Novosti - Sve