Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Sa 16. tjednom započinje drugo tromjesečje trudnoće i fetalno razdoblje razvoja djeteta.

 

Buduća majka

Tijekom 16. tjedna nastavlja se daljnji rast maternice, koja se sada uzdiže nekih 2 poprečna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vrijeme maternica sadrži i oko 250 ml plodove tekućine. Povećana maternica, ali i nakupljanje tekućine u međustaničnim prostorima svih organa tako i pluća, otežava duboko disanje. Iako se radi o normalnoj pojavi, ovaj problem postaje izraženiji tijekom napredovanja i osobito potkraj trudnoće.

Zbog povećanog dotoka krvi u dojke, kao i intenzivnog razvitka alveola dolazi do značajnog povećanja dojki, a nerijetko se vide izražene vene, kao i sitne kvržice oko areole koje se označavaju kao Montgomeryjeve kvržice. Mliječne žlijezde započinju stvaranje mlijeka, što dovodi do otjecanja i osjetljivosti dojki.

S napredovanjem trudnoće, jedan od najvećih problema trudnica postaje san. Snovi su obični življi / vividniji, češća su buđenja tijekom noći, kao i sama nesanica. Spavanje je dodatno otežano povećanjem trbuha, pa je važno pronađi dobar položaj za spavanje. Ukoliko je to moguće, spavajte na lijevom boku, tako će donja šuplja vena koja vraća krv iz donjih ekstremiteta u srce ostati slobodna. U suprotnome, pritisak povećane maternice na ovu krvnu žilu izaziva kratkotrajan prekid krvnog optoka uz preznojavanje, nemir, vrtoglavicu ili gubitak svijesti. Ležanje na lijevom boku osigurava dobar protok krvi kroz maternicu i uredan fetoplacentarni krvni optok.
 

Vaša beba

Zahvaljujući intenzivnom razvoju mišića i kostiju, sve su češći fetalni pokreti. Beba uspravlja glavu, ali može i žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti jer napreduje i razvoj muskulature lica. Trudnica koja je već rađala počinje osjećati fetalne pokrete u ovom tjednu, dok trudnice koje su po prvi puta ostvarile trudnoću počinju osjećati fetalne pokrete kasnije, obično u 20.tjednu. Fetalne pokrete kasnije osjećaju i trudnice s viškom kilograma, pošto masno tkivo djeluje kao izolator.

Nastavlja se intenzivan razvoj spolnih žlijezda. Ukoliko se radi o ženskom fetusu jajnici bebe sada sadrže oko 5 milijuna jajnih stanica. Ovaj broj će još neko vrijeme rasti, a potom nastupa njihovo atrezija, tako da se djevojčica rađa sa samo nekih 2 milijuna jajnih stanica.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 14 - 16 cm, a teška 80 - 120 g, često se uspoređuje s veličinom avokada.

16. tjedan

Savjet

Različita su mišljenja i stavovi ginekologa glede sporta, kao i sportskih aktivnosti u trudnoći. Stav starije generacije ginekologa da sport općenito jača mišićno dno zdjelice i time otežava porođaj nije sasvim za odbaciti – pogotovo ako se radi o profesionalnom bavljenju sportovima kao što su jahanje ili jedrenje. Umjerene sportske aktivnosti, posebice tipa plivanja, laganog vježbanja i hodanja ne samo da su dozvoljene, nego se i veoma preporučuju tijekom trudnoće.

Plivanje učvršćuje mišiće i povećava snagu. Vježbanjem i hodanjem se poboljšavaju cirkulacija i probava. Ostale vrste sportova također su dozvoljene u umjerenim granicama, pri tome prvenstveno mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat.

Ipak, potreban je oprez kada su u pitanju bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kardiovaskularna oboljenja, dijabetes u trudnoći, upravo preležane infekcije, ako se radi o višeplodnoj trudnoći ili pobačajima i preranim porođajima u ranijim trudnoćama.

Općenite preporuke:

  • Ukoliko ste zdravi i nemate problema u trudnoći, dopuštene su sportske aktivnosti, sve dok vam one čine zadovoljstvo i pri tome se dobro osjećate. Pri tome vaš puls ne bi smio prelaziti 130 bpm / udaraca/minuti.
  • Posebice se preporučuju plivanje, hodanje i lagane gimnastičke vježbe.
  • Kod plivanja temperatura vode ne bi smjela biti ispod 20°C niti prelaziti 35°C.
  • Ako se radi o težim sportskim disciplinama kao što su trčanje, veslanje, vožnja bicikla i skijanje morali biste paziti da vaš angažman ostane daleko ispod vaših granica.
  • Sportske aktivnosti koje znatnije opterećuju zglobove (judo, rukomet) ili su povezane s jakim potresanjem tijela ili opasnosti od pada (skijanje, klizanje, jahanje, tenis) trebali biste izbjegavati tijekom cijelog trajanja trudnoće.

Ukoliko se radi o posjetima sauni, ne morate se obavezno odreći vašeg užitka tijekom trudnoće. Za preporučiti su mjere opreza: izbjegavati posjet sauni unutar prvih 12 tjedana trudnoće tijekom kojih dolazi do razvitka embrionalnih organa jer porast tjelesne temperature tijekom embriogeneze ubrzava diobu stanica i povećava mogućnost nastanka pogreške koja može biti uzrok oštećenja embrionalne osnove. Koncem trudnoće za izbjegavati je kupanje u bazenu neposredno nakon posjete sauni (izbjegavanje šoka uslijed hladnoće).

Dobre strane saune su:

  • skraćuje trajanje, a i ublažuju bolove
  • stimulira obrambene sposobnosti kože i smanjuje osjetljivost na infekciju
  • svojevrsnim treningom krvnih žila kože smanjuje nakupljane tkivne tekućine i sprječava nastanak proširenih vena kao i tromboze
  • dovodi do značajnog znojenja: pri tome kisele tvari u znoju jačaju kiselinski omotač kože te smanjuje na ovaj način broj nepoželjnih bakterija na koži.

Ugođaja u sauni trebali biste se odreći ukoliko postoji sumnja na prijevremene trudove i prerani , kao i kod drugih bolesti u trudnoći kao što su infekcije ili oboljenja kardiovaskularnog sustava.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

16. tjedan
16. tjedan
16. tjedan
16. tjedan
16. tjedan
16. tjedan
 

Povezane teme