Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

S ovim tjednom prva polovina trudnoće ostaje iza vas, a vi ulazite u njenu drugu polovinu.

 

Buduća majka

Drugi trimestar trudnoće razdoblje je kada se nešto povećava dobitak na težini. Zapravo, tek koncem drugog tromjesečja trudnoće rastu stvarne kalorijske potrebe trudnice i to zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma.

Obratite pozornost ne samo koliko već i što jedete, izbjegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.
 

Vaša beba

Napreduje razvitak probavnog sustava, a na jeziku bebe se razvijaju okusni pupoljci. Iz bebinih crijeva se u ovo vrijeme mogu resorbirati voda i šećer, postoji peristaltika, ali beba ne prazni debelo crijevo za vrijeme intrauterinog života.

Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice / eritrociti, stvaraju se početkom trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri. U ovo vrijeme počinje proizvodnja i bijelih krvnih stanica / leukociti, koji su nužne u borbi s infekcijom.

Očni kapci vaše bebe su još uvijek lagano slijepljeni i zatvoreni.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 25 - 28 cm, teška oko 350 - 390 g i veličinom odgovara većoj banani ili mrkvi.

21. tjedan

Savjet

Trudnoća nije vrijeme u kojem inzistiramo na redovitom cijepljenju trudnica, premda sva cjepiva nisu kontraindicirana u trudnoći. Temeljno pravilo je ne cijepiti sa živim virusnim cjepivima / cjepiva protiv morbila, rubeole, mumpsa i tuberkuloze, pa niti onda kada se radi o oslabljenim sojevima virusa jer je i u toj situaciji za očekivati oštećenje fetusa.

Učinak ovih cjepiva nije izravan teratogeni učinak, već ova cjepiva dovode do porasta tjelesne temperature i staničnih dioba čime raste mogućnost pogreške i nastanka anomalija. Izuzetak od ovoga pravila su cjepiva protiv poliomijelitisa i žute groznice, protiv kojih se trudnica može i treba cijepiti ukoliko će u vrijeme trudnoće putovati u krajeve u kojima postoji opasnost od ovih infekcija / Središnja Afrika, Južna Amerika, Jugoistočna Azija.

Ukoliko trudnica tijekom trudnoće dođe u kontakt s oboljelima od morbila, rubeole ili varičele, a nije poznato je li i sama preležala te bolesti, potrebno je kontrolirati razinu protutijela u krvi i ustanoviti njen imunološki status. Kod odsutnosti protutijela protiv uzročnika navedenih infekcija, umjesto cijepljenja provodi se imunoglobulinska zaštitna terapija. Kada je u pitanju kontakt s tuberkuloznim bolesnicima, imunološki status trudnice ispituje se pomoću tuberkulinskog testa.

Kada se radi o cijepljenu cjepivima koja sadrže djeliće mrtvih bakterija ili virusa, tada je cijepljenje trudnica dozvoljeno i moguće, kako u slučajevima direktnog kontakta tako i preventivno kod putovanja u endemske krajeve i to tijekom cijele trudnoće.

Ovdje se radi o sljedećim bolestima:

  • poliomijelitis
  • influenca
  • hepatitis B
  • tetanus
  • difterija
  • tifus
  • kolera
  • krpeljni encefalitis
  • bjesnoća.


 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

21. tjedan
21. tjedan
21. tjedan
21. tjedan
21. tjedan
21. tjedan
21. tjedan
 

Povezane teme