Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

U ovom tjednu dovršava se okoštavanje sitnih kostiju unutrašnjeg uha, kao i razvoj onog dijela mozga koji prima i prerađuje zvučne signale, tako da od ovog tjedna beba može čuti i zvukove koji dolaze izvana.

 

Buduća majka

Nemojte se razočarati ako vam je ovo prva trudnoća, a pročitali ste da trudnice čak i u svojoj prvoj trudnoći osjete prve pokrete djeteta u 18. tjednu trudnoće. Za taj osjećaj imate još vremena, osobito ako se u vašoj težini pojavio koji kilogram viška, najmanje naredna dva tjedna. Mnoge buduće majke kažu da se ovaj osjećaj ne da opisati, većina trudnica opisuje ove pokrete poput probavnih smetnji ili micanja krila leptira u trbuhu.

Sve do polovice trudnoće, neke trudnice imaju problema s niskim tlakom zbog čega mogu osjetiti malaksalost i vrtoglavicu osobito u vrijeme promjene vremena ili južine. Važno je piti dovoljno tekućinu, izbjegavati hipoglikemiju / pad šećera u krvi pravilnim malim obrocima, češćim kraćim pauzama i laganim šetnjama ili tjelovježbom.

Vaša beba

Prvi pokreti vaše bebe ne znače kako se to uobičajeno kaže da je beba oživjela, jer se kucaji bebinog srca ultrazvučno vide već od 5. tjedna trudnoće. S prvim pokretima koje vi osjetite beba vam pokazuje koliko je narasla i koliko je prisutna.

U ovo vrijeme dovršava se okoštavanje sitnih kostiju unutrašnjeg uha, kao i razvitak onog dijela mozga koji prima i prerađuje zvučne signale, tako da od ovog vremena vaša beba može čuti i zvukove koji dolaze izvana. Istodobno napreduju promjene u mrežnici oka koja postaje osjetljiva na svjetlost. Na vrhovima prstiju nakupljaju se masni jastučići koji su odgovorni za jedinstvene otiske prstiju.

Napreduje razvitak probavnog sustava, resorbirane su orofaringealna i analna membrana, pa beba guta plodnu vodu koja dolazi u želudac i crijeva. Tamo se plodna voda spaja s izlučevinama crijeva i mrtvim stanicama, te gradi mekonij koji će beba izlučiti nakon poroda kao svoju prvu stolicu.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 18 - 21 cm, teška 180 - 235 g i veličinom se uspoređuje s većim krumpirom.

18. tjedan

Savjet

Među tipične tegobe u trudnoći spadaju svakako i slijedeći problemi:

  • osjećaj napetosti i težine u nogama
  • grčevi u listovima, kao i osjećaj trnjenja u nogama
  • otjecanje stopala i nakupljane tekućine oko skočnih zglobova i na potkoljenicama
  • pojava proširenih vena na nogama.

Ove tegobe se javljaju osobito u trudnica koje su već rodile, koje u obavljanju svoga posla dosta sjedeili moraju stajati, a dodatno opterećenja ima i obiteljsko naslijeđe. Tijekom trudnoće dolazi do povećanja volumena kolajuće krvi za nekih 30% čime se puni dodatni vaskularni bazen, posteljica i njene kao i fetalne krvne žile. Osim toga to je u neku ruku i pričuva, iz ove rezerve se nadoknađuje gubitak krvi. Od ukupnog volumena krvi trudnice, svega se 15% nalazi u arterijskim krvnim žilama, a najveći dio, 85% je u venskom krvnom sustavu. S druge strane uslijed specifičnih hormonskih promjena tijekom trudnoće mijenja se elastičnost vena, u smislu opadanja venskog tonusa. Ovo su glavni razlozi za zastoj krvi u venskom krvnom sustavu i nastanak proširenih vena.

Pritisak povećane maternice na velike krvne žile zdjelice i nogu povećava zastoj krvi u donjim ekstremitetima i ujedno otežava transport krvi natrag k srcu. S obzirom na promjenu sastava krvi u smislu pada razine bjelančevina u krvi tijekom trudnoće, opada sila koja zadržava tekućinu u venama, te dolazi do njenog istjecanja i nakupljanja u okolnim mekim tkivima. Na taj način nastaju otoci /edemi u trudnoći.

U sprječavanju nastanka proširenih vena mogu pomoći sljedeći postupci:

  • izbjegavajte duže stajanje na jednom mjestu ili sjedenje sa spuštenim nogama
  • ukoliko je vaše radno mjesto skopčano sa sjedenjem, potrebno je ustati se i prošetati više puta na dan
  • najbolja zaštita od nastanka proširenih vena je hodanje, šetanje, plivanje i vožnja bicikla
  • izvrsna zaštita je nošenje čarapa za vene. Ne zaboravite ih navući još u krevetu dok niste ustali.
  • protok krvi u stopalima i potkoljenicama možete poboljšati tzv. Kneippovim - naizmjeničnim kupkama toplom i hladnom vodom.

 

Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija označuje ultrazvučni pregled fetalnog srca, a najbolje vrijeme za ovaj pregled je između 18. - 22. tjedna trudnoće.  Kako je učestalost fetalnih malformacija srca i do 8%, tijekom trudnoće nužan je pregled fetalnog srca od strane iskusnog ultrasoničara, u slučaju bilo kakve sumnje i pregled specijalista za fetalnu ehokardiografiju.

Posebne indikacije za fetalnu ehokardiografiju obuhvaćaju nuhalni nabor veći od 3 mm tijekom 1. trimestra čak i ako je kariogram fetusa uredan, dijabetes melitus trudnice, blizanačke trudnoće, pojava srčanih malformacije kod majke ili u obitelji. Mnoge anomalije fetalnog srca otkrivene u trudnoći moći će se operativno zbrinuti tijekom prvog ili prva četiri tjedna nakon porođaja, a čime se bitno poboljšava prognoza djeteta.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

18. tjedan
18. tjedan
18. tjedan
18. tjedan
18. tjedan
18. tjedan
 

Povezane teme