Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Tijekom ovog tjedna, vaša beba počinje otvarati oči koje su potpuno razvijene i imaju sve slojeve.

Buduća majka

Napredovanjem trudnoće i povećanjem tjelesne težine, umnožavaju se i problemi trudnice. Prije svega to su napetost u donjem dijelu trbuha i bolovi u leđima, osobito u križima. Povremeno se javljaju glavobolja, nesanica ili grčevi u nogama.

Razmislite o načinu prehranu, korigirajte dobitak na težini i povećajte unos magnezija. Klinički se manjak magnezija najčešće manifestira grčevima u listovima, što je rani vodeći simptom, a u slučajevima težeg manjka može doći i do prijevremenih trudova. Kod značajnijeg pada razine magnezija bitno raste rizik preranog poroda, ali i pobačaja. U fetusa, uslijed manjka magnezija može doći do zastoja u rastu. Preporučena doza je u slučaju oralne supstitucije magnezija oko 300 mg/dan.

Namirnice bogate magnezijem su:

  • produkti cjelovitih žitarica, mlijeko, mliječni proizvodi, krumpir, mahunarke, müsli, lješnjaci i orasi.
  • Donat Mg.

Vaša beba

Bez obzira kakva će boja očiju vaše bebe biti kasnije, za vrijeme intrauterinog života, oči vaše bebe su plave boje. U ovome tjednu beba otvara oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu. Mrežnica ima sve slojeve kao i nakon porođaja. Sada su formirane i minijaturne trepavice i obrve, koje će dalje rasti sve do porođaja. Pored toga, ovaj tjedan se počinju otvarati i nosnice bebe, što joj omogućuje vježbanje disanja uz pomoć mišića prsnog koša i pluća.

Vaša beba je još uvijek mršava, pa je tako i koža bebe još uvijek naborana i crvena jer se proziru nježne krvne žilice iz potkožnog sloja. Odlaganje masnog tkiva je proces koji sada stoji u središtu intrauterinih zbivanja, tako da će vaša beba na rođenju imati punašni i bucmasti izgled.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 35 cm, teška 700 - 850 g i veličinom odgovara glavici salate.

26. tjedan

Savjet

U trudnoći i za trudnicu značajne su dvije vrste herpes virusa, od kojih herpes simplex virus tip I izaziva herpes na usnicama / herpes labialis, a tip II herpesa u predjelu spolnih organa / herpes genitalis, daleko značajnija infekcija. Smatra se da je tijekom reprodukcijskog razdoblja 20 - 40% žena imalo svoju prvu infekciju s herpes virusom. Trudnice obolijevaju tri puta češće od genitalnog herpesa nego žene izvan trudnoće.

Problem genitalnog herpesa u trudnoći je problem prijenosa njegovog uzročnika na novorođenče za vrijeme poroda. Ukoliko se radi o svježoj infekciji koja je prvi put nastala za vrijeme trudnoće i u vrijeme/oko termina poroda, rizik prijenosa herpesa na novorođenče iznosi 40 - 60%. U ovome slučaju se svakako planira trudnoću dovršiti carskim rezom.

Ukoliko se radi o sekundarnoj infekciji, infekciji koja je poznata od ranije, a ponavlja se za vrijeme trudnoće, rizik prijenosa na novorođenče iznosi 10%. To je i razlog zbog čega se trudnicama koje su ranije imale genitalni herpes preventivno nakon 35. tjedna trudnoće sve do porođaja, daje antiviralna terapija, aciklovir u dozi od 200 mg/dan.

Ako u trudnica sa sekundarnim genitalnim herpesom unutar četiri sata od prsnuća vodenjaka ne dolazi do nastanka trudova, preporučuje se kao i kod primarne herpetične infekcije dovršiti porod carskim rezom, kako bi se spriječila ascendentna infekcija novorođenčeta.

Novorođenče trudnice s genitalnim herpesom mora se odvojiti od druge novorođenčadi zbog mogućnosti prijenosa infekcije. Dojenje nije zabranjeno, potrebno je strogo se držati pravila održavanja higijene. Uobičajeno, genitalni herpes ne traje duže od dva tjedna.

Obratite pozornost da je i ovo vrijeme sasvim dovoljno za prijenos virusa na novorođenče.

  • suzdržavanje od spolnog odnosa za cijelo vrijeme trajanja infekcije
  • temeljito pranje ruku vodom i sapunom nakon svake posjete toaletu
  • svakodnevno tuširanje
  • prilikom brisanja uvijek upotrijebiti čisti ručnik
  • promjene na spolnim organima uvijek držati čistim i suhim
  • nosite isključivo pamučno rublje, osobito vas ne bi smjelo žuljati u predjelu prepona.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

26. tjedan
26. tjedan
26. tjedan
26. tjedan
26. tjedan
26. tjedan
 

Povezane teme