Datum zadnje izmjene: 24. 12. 2019.

U 25. tjednu trudnoće maternica se počinje izdizati iznad pupka i pritiskati želudac i dijafragmu, što će biti osobito izraženo u narednim tjednima.

Buduća majka

Rastom i izdizanjem maternice iznad pupka, dolazi do znatnijeg pritiska prije svega na želudac. Iz toga razloga pražnjenje hrane iz želuca nešto je usporenije, te se javlja osjećaj punoće, kao i osjećaj žgaravice, posebice nakon obilnijih obroka. Pridržavajte se pravila o prehrani koja ste naučili na početku vaše trudnoće: 6 - 8 manjih obroka/dan.

Obratite pozornost na 'bagatelne' simptome kao što su promjena vaginalnog iscjetka ili slijevanje tekućine iz vagine, tupa bolnost u križima, kontrakcije maternice, pritisak na zdjelicu, kontrakcije maternice poput menstrualnih grčeva. Ovi simptomi mogu se pojedinačno u manjoj ili većoj mjeri javiti u sasvim normalnoj trudnoći, ali mogu biti i znaci prijevremenog poroda. Osobito su važni ako se javljaju učestalo ili neprestano. U slučaju cureće tekućine iz vagine, obavezno se javite u hitnu ginekološku službu.

Vaša beba

Napredovanje u rastu vaše bebe prije svega znači porast bebine težine i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava. Sazrijevanje središnjeg živčanog sustava podrazumijeva stvaranje slojeva moždane kore, što će omogućiti kompleksne procese kao što su opažanje, razlučivanje i mišeljenje. U ovo vrijeme pojavljuje se sklonost prema korištenju desne ili lijeve ruke. Beba već sada počinje stvarati svoje navike i ritam aktivnosti i spavanja.

Kucaje srca vaše bebe sada može čuti i vaš partner i bez specijalnog pomagala, ako prisloni uho na pravo mjesto i ako nema buke.

Vanjsko spolovilo vaše bebe sada je sasvim razvijeno. Testisi su spušteni u skrotum, a vagina dobiva svoju šupljinu. Razlike u spolu sasvim su dobro raspoznatljive, tek rijetko ostaju dileme uslijed nepovoljnog položaja djeteta kod ultrazvučnog pregleda.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 30 - 34 cm, teška 600 - 700 g a veličina se uspoređuje s glavicom cvjetače.

25. tjedan

Savjet

Učestalo mokrenje javlja se već od samog izostanka menstruacije, gotovo kao prvi simptom trudnoće. Razlog je naravno pritisak povećane maternice na mokraćni mjehur, kao i hormonske promjene u trudnoći. Tegobe se nešto smiruju nakon 12. tjedna kada se maternica podiže iz male zdjelice.

Koncem trudnoće oko 36. tjedna i ulaskom glavice u malu zdjelicu, te njenim namještanjem za porođaj, ponovno se povećava pritisak na mokraćni mjehur i učestalost mokrenja. Ukoliko se uz učestalo mokrenje javljaju osjećaj peckanja i bolni pritisak na mokraćni mjehur, bolni pritisak u donjem dijelu trbuha, sprijeda nisko, raste vjerojatnost da se radi o upalnom procesu koji je zahvatio mokraćni mjehur. Ako su ove tegobe praćene bolovima u slabinskom predjelu, najčešće desno, s povišenom tjelesnom temperaturom, najvjerojatnije se radi o upali bubrega (pyelonephritis) i u takvom slučaju biste se trebali što ranije javiti svom ginekologu.


Gotovo 50% neliječenih infekcija mokraćnog mjehura prelazi u infekciju bubrega, koja se daleko teže liječi, a k tomu može imati kronični tijek. Kako znaci upale mokraćnog mjehura nisu uvijek praćeni tegobama, pregled urina obavlja se rutinski kod svakog posjeta ginekologu u trudnoći.

Nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja bubrega i mokraćnog mjehura:

  • čuvajte se pothlađivanja, izbjegavajte sjediti na hladnim mjestima, ne dopustite da vam se noge zalede
  • obratite pažnju na dovoljan unos tekućine. Kava i alkohol nisu dobrodošli u trudnoći!
  • nosite topao, pamučni veš
  • ukoliko nosite hlače, ne bi trebale biti preuske
  • ne pretjerujte sa naporima i stresom! Prekomjerni napor i stres su najbolji način za slabljenje vašeg imunološkog sustava.
  • prilikom mokrenja, ispraznite mokraćni mjehur u potpunosti.
  • Zaostali dijelovi mokraće u mokraćnom mjehuru sadrže najveći broj bakterija i povećavaju rizik od infekcije.
  • intimno područje uvijek brišite od naprijed prema natrag.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

25. tjedan
25. tjedan
25. tjedan
25. tjedan
25. tjedan
25. tjedan
25. tjedan
 

Povezane teme