Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Premda se u slučaju preranog poroda javljaju mnogobrojne komplikacije, 24. tjedan trudnoće se uzima za granicu preživljavanja. S obzirom na napredak perinatologije, granica se pomiče na 22., pa čak i na 20. tjedan uz težinu bebe veću od 500 g. Rani prerani porod oznaka je za prerani porod između 24. - 34. tjedna trudnoće.

 

Buduća majka

Nastavlja se daljnji rast maternice, pri čemu njen vrh sada dosiže vaš pupak. Ukoliko je vaša krvna grupa Rh negativna, u ovom tjednu će se obaviti drugi test na antieritrocitna protutijela. Ovaj test pokazuje jesu li se u vašoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti vašu bebu. Kod prekomjernog debljanja i povećane tjelesne težine može biti i znatno iznad ove granice.

Nakon 24. tjedna trudnoće, svim trudnicama će biti preporučeno učiniti test opterećenja glukozom - OGTT / oral glucose tolerance test. Test se izvodi veoma jednostavno: prije, nakon 60 te nakon 120 minuta nakon uzimanja šećernog napitka određuje se razina glukoze u krvi trudnice. Na ovaj način se provjerava tolerancija glukoze / održavanje razine glukoze u krvi unutar referentnih granica, odnosno odgovarajući odgovor gušterače (izlučivanje inzulina prema nametnutim potrebama).

Ovo je ujedno test probira u otkrivanju šećerne bolesti u trudnoći / gestacijski dijabetes. Ukoliko je kod vas ustanovljen gestacijski dijabetes, bit će vam savjetovana dijeta, a nakon toga ćete u periodičnim razmacima biti kontrolirani određivanjem profila GUK-a.

Obratite pozornost prije svega na vašu prehranu:

  • izbjegavajte namirnice bogate šećerima (osobito slatkiše), kao i pića (cola, fanta, sokovi, zašećerena limunada)
  • ako koristite šećer za zaslađivanje kave ili čaja, radite to veoma štedljivo
  • u vašoj prehrani dajte prednost namirnicama koje uz ugljikohidrate imaju visok sadržaj vitamina kao što su: krumpir, integralno tijesto, integralni kruh i integralna riža, kao i namirnicama koje su bogate balastnim tvarima (povrće)
  • podijelite vaš dnevni unos hrane u 6 manjih obroka
  • razmotrite s vašim liječnikom mogućnost savjetovanja o vašoj prehrani s iskusnim dijabetologom, osobito ako je vaša tjelesna težina jako povišena.

Vaša beba

Oblik bebe i njenog lica poprima sve više izgled na koji smo naviknuti: oči su se približile na udaljenost koja je normalna i još uvijek su zatvorene, a uši su završile svoj put i upravo su tamo gdje i trebaju biti. Na očnim kapcima razvijaju se trepavice, a na glavi još snažnije raste kosa.

Beba izgleda gotovo podjednako kao što će izgledati kada se rodi. Obratite pažnju da će i vaša beba prestrašeno reagirati u slučaju da vi doživite šok. Istraživanja pokazuju da plod ostaje uznemiren i dulje vrijeme nakon šoka, pri čemu se to može manifestirati na dva načina, kao prekomjerna pokretljivost ili kao mirna napetost.
 

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 30 - 35 cm, teška oko 500 g i veličnom odgovara dinji.

24. tjedan

Savjet

Nažalost i tijekom trudnoće mogu se javiti teške akutne bolesti i stanja koja mogu zahtijevati hitni operacijski zahvat.

Ovdje spadaju sljedeće bolesti i stanja:

  • akutna upala crvuljka
  • ileus / zapletaj crijeva
  • ciste i tumori jajnika
  • različita krvarenja u slobodnu trbušnu šupljinu.


Kod svih ovih bolesti i stanja javljaju se mučnina i povraćanje, snažni bolovi u trbuhu kao i stanje šoka (kolaps, urušaj), što sve može biti zamaskirano sličnim simptomima i u samoj trudnoće, te na taj način otežati postavljanje prave dijagnoze.

Ukoliko imate bilo kakve snažnije tegobe koje traju, nemojte se sramiti konzultirati vašega liječnika, pa makar alarm bio i pogrešan. Rizik suvremene anestezije zahvaljujući modernim postupcima sveden je na minimum. Također nije povišen rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja.
 

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

24. tjedan
24. tjedan
24. tjedan
24. tjedan
24. tjedan
24. tjedan
 

Povezane teme