Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

S prvim danom 38. tjedna nalazite se u terminu poroda, što znači da su beba i organizam majke spremni za porod.

 

Buduća majka

Porodničari trajanje trudnoće bilježe brojem navršenih tjedana plus broj dana tjedna koji je u tijeku, a termin poroda obuhvaća razdoblje dva tjedna prije i dva tjedna nakon izračunatog, predviđenog termina poroda. Na izračunati termin poroda porodi se svega 3 - 5% trudnica, ali se 90% trudnica porodi u razdoblju tjedan prije do tjedan nakon izračunatog termina porođaja. Od 38. tjedna trudnoće, vaše kontrole će biti u tjednim razmacima.  

Od sada se veoma često uz dosadašnje pretrage obavlja i antenatalni kardiotokogram: zapis sranih otkucaja Vaše bebe i bilježenje aktivnosti mišića maternice odnosno predtrudova.

Zadnji tjedni Vaše trudnoće nose uz neizvjesnost i iščekivanje porođaja dvije temeljne stvari: pojačani dobitak na težini i povećano zadržavanje tekućine. Iz istog razloga nije rijetka pojava otoka ili edema.

Druga važna pojava u ovo vrijeme je pojava još jedne vrste trudova. Nakon trudova spuštanja javljaju se predtrudovi i lažni trudovi. Od pravih trudova razlikuju se svojim ritmom i intenzitetom. Predtrudovi i lažni trudovi obično su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena, ukoliko ćete mirovati, sasvim nestaju.
 

Vaša beba

Vaša beba je u potpunosti spremna za porođaj. Beba je već poprilično debeljuškasta. Glavnina lanugo dlačica je nestala, a još samo na pregibima zadržavaju se naslage bjelkastog verniksa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. Ručice su obično prekrižene na prsima, a koljena privučena na prsa. Nokti dosežu vrhove prstiju. Spolni organi su na svom mjestu, testisi su se kod dječaka spustili iz trbuha u skrotum.

U zadnjih nekoliko tjedana u bebinim crijevima se nagomilava probavni materijal, zelenkasto-crne boje koji se naziva mekonij. Mekonij se sastoji od kožnih stanica i lanugo dlačica koje su otpale u plodnu vodu, a beba ih je progutala, od oguljenih stanica crijevnog epitela, raspadnutih krvnih stanica i drugih tvari. Nakon porođaja mekonij će biti prva izlučevina Vaše bebe. Ponekada mekonij biva izlučen još i prije porođaja, pa se beba rađa prekrivena ovim zelenkastim slojem.
 

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 48 cm, i teška 3,000 – 3,100 g.

 

38. tjedan

Savjet

Ono što Vas najviše može iznenaditi u rađaonici je zasigurno CTG,  kratica za kardiotokogram / zapis i kardiotokograf / aparat, koji ste možda i prije porođaja vidjeli kod vašeg ginekologa. Radi se o uređaju koji elektroničkim putem bilježi kucaje bebinog srca i usporedo s time kontrakcije maternice.

Oko vašeg trbuha postave se dva šira pojasa od kojih svaki drži po jedan senzor spojen na aparat s kojeg možete čuti kucaje bebinog srca kao i vidjeti zapis na traci. Ovaj postupak bilježenje srčanih otkucaja bebe naziva se vanjska kardiotokografija ili vanjski CTG. 

Ukoliko su prisutne bilo kakve smetnje ili naznake patnje djeteta, porođaj se nadzire do rođenja bebe unutrašnjim CTG-om. Radi se o maloj elektrodi koja se kroz rodnicu i otvoreno maternično ušće pričvrsti na kožu glavice bebe. Ako već nije pukao, tom prilikom se vodenjak umjetno probuši.  Nakon rođenja beba može imati malu ogrebotinu na mjestu gdje je bila pričvršćena elektroda, ali ona veoma brzo zarasta.

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

38. tjedan
38. tjedan
38. tjedan
38. tjedan
38. tjedan
38. tjedan
 

Povezane teme