Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

U ovome tjednu sazrijeva posteljica i potpuno preuzima funkciju u prehrani fetusa koji dobiva prve masne naslage i lanugo dlačice.

Buduća majka

Konačni završetak razvitka posteljice znači razvitak tercijarnih izdanaka korionskih resica i stanjenje membrane koja dijeli majčin i fetalni krvotok na svega oko 5 mm. Ukupna površina korionskih resica će i dalje rasti tijekom trudnoće, tako da će u 28. tjednu iznositi 4.8 m2 a koncem trudnoće čak 12 - 14 m2. Korionske resice posjeduju vrlo organiziranu strukturu, pa se razlikuju primarne resice / kotiledoni, kojih ima 15 - 20, a svaka od njih sadrži 5 - 6 sekundarnih resica.  Jedna sekundarna resica sadržava desetak tercijarnih resica, a svaka tercijarna resica čini lobulus posteljice koji predstavlja osnovnu jedinicu građe posteljice. Jedan kotiledon sadrži 50 - 60 lobulusa.

Nastavlja se rast maternice čiji je fundus / najviši dio,  negdje između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je pojava i strija / vrlo finih crvenih ili smeđih prugica na koži uslijed rastezanja kože. Nakon porođaja prugice će postupno izbljediti i dobiti bjelkasti ili srebrnkasti sjaj.

Gotovo polovica svih trudnica dobije hemoroide. Hemoroidi su proširene vene rektuma – vene koje su se proširile zbog povećane količine i protoka krvi u području zdjelice. Zatvor i naprezanje kod stolice također mogu uzrokovati hemoroide. Ako ste skloni proširenim venama ili ako ste tijekom prethodne trudnoće imali hemoroide, vjerojatno ćete ih sada dobiti. Pokušajte izbjeći zatvor konzumacijom vlaknaste hrane, dovoljnih količina vode i redovnom tjelovježbom.

Ovo je vrijeme da izaberete grudnjak po mjeri i počnete koristiti neku od krema protiv strija. Grudnjak po mjeri znači: košarice grudnjaka i vrpce ispod njih ne smiju biti tijesne, a naramenice moraju biti široke i podstavljene kako se ne bi urezivale u ramena.

Vaša beba

Premda je koža bebe još uvijek tanka i nema vidljivog potkožnog masnog tkiva, u ovome tjednu započinje odlaganje smeđeg masnog tkiva, posebne vrste masnog tkiva veoma važnog u proizvodnji topline. Masno tkivo važno je i za metabolizam jer je odličan izvor energije.

Beba je u cijelosti pokrivena pahuljastim dlačicama / lanugo dlačice.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 16 - 18 cm, teška oko 180 g, a uspoređuje se s veličinom glavice luka.

17. tjedan

Savjet

Teško da će i jedna trudnica biti pošteđena bolova u leđima. Razlog je veoma jednostavan. Kako bi porođaj uopće bio moguć, hormoni trudnoće već neko vrijeme prije porođaja omekšavaju vezivno tkivo i hrskavice između zdjeličnih zglobova  i kralješaka. Ovo omekšanje ima i određene nepovoljne strane za trudnicu. Povećana i omekšana maternica svojom težinom opterećuje u većoj mjeri prednji dio kralješnice. Iz istoga razloga dolazi do produbljenja lumbalne lordoze, odnosno zakrivljenosti kralješnice u slabinskom području. Rezultat toga su bolovi u leđima.

Bolovi u leđima javljaju se prvenstveno tijekom drugog i u trećem tromjesečju trudnoće. Možete si pomoći:

  • plivanjem (prije svega leđno plivanje), trudničkom gimnastikom kao i nošenjem udobnih cipela
  • ukoliko na poslu sjedite, biti će vam potrebna stolica s odgovarajućim naslonom
  • koliko god često možete, pokušajte se opustiti u ležećem položaju. Pri tome je najbolje ležati na boku: naizmjenično lijevi ili desni bok
  • bolovi tipa išijasa sa širenjem u nogu olakšat ćete masažom. U trudnoći se ne preporučuje grijanje leđa i na taj način mogu se izazvati prijevremene kontrakcije
  •  nemojte nositi steznike za trudnice.

    Dopustite vašim mišićima preuzeti dodatni teret i ojačajte ih umjerenim vježbama.

    Nošenjem steznika mišići postaju još slabiji, a tegobe samo vremenski odlažete.
  • Oprez kod bolova u leđima koji su praćeni pojavom sukrvice ili laganog krvarenja. U ovom slučaju obavezno se posavjetujte s vašim ginekologom.

 

Spina bifida

naziv je za rascjep kralješnice, koji nastaje uslijed nepotpunog zatvaranja neuralne cijevi tijekom procesa embriogeneze. Spina bifida obično je izolirani poremećaj, koji se javlja kod 0.5 - 1/1,000 a, a spada u najčešće prirođene anomalije spojive s životom. Većina znanstvenika vjeruje kako su za njezin nastanak potrebni zajednički učinci genetskih i okolišnih čimbenika. U prevencije nastanka defekata neuralne cijevi preporučuje se uzimati folnu kiselinu u najmanjoj dozi od 400 - 800 mikrograma/dan, i to najmanje tri mjeseca prije planiranja trudnoće.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

17. tjedan
17. tjedan
17. tjedan
17. tjedan
17. tjedan
17. tjedan
 

Povezane teme