Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

U 31. tjednu trudnoće dovršen je proces sazrijevanja pluća i mogućnost samostalnog disanja bebe.

 

Buduća majka

Uslijed intenzivnih promjena koje su se do sada odigrale u vašem organizmu, sve češće se javljaju tegobe kakve do sada niste osjećali, kratkoća daha, zadihanost i osjećaj gušenja pri naporu. Razlog pojave ovih tegoba je s jedne strane dobitak na tjelesnoj težini, a s druge strane povećanje maternice i Vaše bebe koji vrše određeni pritisak na Vaše unutarnje organe.

Preporučeni dobitak na tjelesnoj težini u 31. tjednu trudnoće iznosi 7.5 - 8.5 kg. U ovaj dobitak na težini spadaju težina ploda, posteljice i plodne vode, povećanje dojki i maternice, povećanje volumena krvi, kao i stvarni dobitak na težini (odlaganje masti, bjelančevina i vode u vašim tkivima).

Sama maternica, odnosno njena težina se za vrijeme trudnoće povećava oko 500 puta. Obratite pozornost da prekomjerni dobitak na težini ima štetno djelovanje na nekoliko načina. Kod prekomjernog dobitka na težini može se očekivati:

 • previše veliku bebu (> 4,000 g) uslijed prekomjerne ponude hranjivih tvari bebi ili
 • previše malu bebu (<2,500 g) zbog poremećaja u protoku krvi kroz posteljicu.

Drugi veliki problem je nagomilavanje masnog tkiva na trbuhu koje za vrijeme poroda i električne aktivnosti trudova djeluje kao izolator. Nije teško pretpostaviti kako nagomilano masno tkivo na trbuhu usporava nastanak trudova, trudovi su nepravilni i nemaju dovoljnu jačinu, a trajanje porođaja se produžuje. S druge strane ako je k tomu i velika beba, sasvim je jasno da kod prekomjernog dobitka na težini pate i na koncu porođaja su iscrpljeni i trudnica i beba.

Još uvijek imate vremena promisliti o vašoj prehrani.
 

Vaša beba

Razvitkom specijaliziranih epitelnih stanica koje oblažu alveole i stvaraju surfaktant, dovršava se proces sazrijevanja funkcije pluća što uvelike poboljšava šanse za preživljavanje vaše bebe u slučaju preranog porođaja.

Funkcija posteljice je u ovo vrijeme apsolutno zrela i besprijekorna.  Sada je Vaša krv odijeljena od bebine krvi membranom koja je tanka svega 5 µm i sastoji se od tri sloja stanica, s Vaše strane je to jednoslojni epitel, endotel Vaših krvnih žila, potom zajednička bazalna membrana i s bebine strane epitel, endotel krvnih žilica posteljice. Ova tanka membrana se naziva placentarna / uteroplacentarna; maternofetalna barijera.

Hranjive tvari te kisik s majčine strane, a otpadne tvari i ugljični dioksid s bebine strane prolaze kroz placentarnu barijeru jednostavnim kemijskim procesima kao što su difuzija, olakšana difuzija, osmoza i aktivni transport. U ovo vrijeme brzina razmjene tvari između Vaše i bebine krvi iznosi 10 ml/sekundi. Unatoč ovakvom prisnom kontaktu Vaša i bebina krv se tijekom cijele trudnoće kod očuvane placentarne barijere neće pomiješati.
 

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 40 cm, a teška oko 1,400 – 1,600 g.
 

31. tjedan

Savjet

Za vrijeme trudnoće ulaz u maternicu, vrat maternice odnosno vanjsko maternično ušće ili cerviks zatvoren je sluznim čepom koji se naziva Kristellerov češ. Ponekada se maternično ušće počne skraćivati i otvarati prije nego što je trudnoća dovršena, što se naziva slabost ili insuficijencija cerviksa ili materničnog ušća.

Prijevremeno otvaranje materničnog ušća rezultira spuštanjem plodnih ovoja u porođajni kanal, njihovom infekcijom i prsnućem, što uzrokuje ovisno o visini trudnoće pobačaj ili prijevremeni porod.

Prilikom redovitih ginekoloških pregleda Vaš ginekolog će vam u slučaju prijeteće insuficijencije cerviksa, odnosno njegove prohodnosti preporučiti mali zahvat koji se zove cerclage.

Cerclage je zahvat koji se obavezno obavlja u bolničkim uvjetima, a u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji postavlja se čvrsti šav na vrat maternice te tako sprječava njegovo daljnje širenje, odnosno otvaranje i prerani porođaj.

Na prijevremeno skraćenje vrata maternice i otvaranje materničnog ušća tijekom trudnoće mogu utjecati:

 • oštećenja materničnog ušća velikim rascjepima prilikom prvog porođaja
 • operacije na vratu maternice (konizacija)
 • slabost tkiva uslijed oštećenja finih mišićnih i kolagenih vlakana cerviksa prethodnim zahvatima poput dilatacije
 • upala
 • urođena slabost cerviksa.

 

Nekoliko savjeta u slučaju prijevremenog otvaranja: skraćenja i širenja materničnog ušća:

 • mirovanje i pošteda od težih fizičkih poslova
 • ukoliko ste zaposleni, potrebno je otvoriti bolovanje, te pobrinuti se za pomoć u redovitim kućnim poslovima
 • zaboravite do kraja trudnoće na putovanja ili izlete
 • uobičajeno se u ovim uvjetima zabranjuje i pretporođajna gimnastika, o tome se posavjetujte s vašim ginekologom
 • suzdržavanje od spolnih odnosa: prostaglandini sjemene tekućine mogu potaknuti nastanak trudova i time prerani porod.


 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

31. tjedan
31. tjedan
31. tjedan
31. tjedan
31. tjedan
31. tjedan
 

Povezane teme