Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Premda se opravdano može zamjeriti dizajnu sljedeće studije - promatrano je naime samo razdoblje trećeg (posljednjeg) trimestra trudnoće, rezultati studije upućuju na moguću vezu između koncentracije paraksantina (primarnog metabolita cafeina) u krvi i rođenja djeteta premale tjelesne težine, te spadaju u zapažanja vrijedna pažnje.

U ovoj studiji znanstvenici iz Utaha su određivali razinu paraksantina u krvi trudnica tijekom trećeg trimestra trudnoće (2.500 ispitanica) i uspoređivali s tjelesnom težinom novorođene bebe.

Osobito je istraživana eventualna povezanost ovog odnosa s pušenjem u trudnoći.

Prosječna razina paraksantina u trudnica koje su rodile small for gestational age - bebe čija je težina manja od 10. percentile (približno ispod 2.900 g na termin) iznosila je 754 ng/ml i time bila značajno viša od razine paraksantina u trudnica čije su bebe rođene u okvirima prosječne težine s prosječnom koncentracijom paraksantina od 653 ng/ml.

Linearni trend ovisan o koncentraciji paraksantina nije pak zabilježen. Najzanimljivija činjenica je bila prisutnost upravo ovog linearnog trenda u ovisnosti tjelesne težine bebe o razini paraksantina u krvi trudnica koje su pušile, neovisno o podatcima za starost majke, tjelesnu težinu majke prije trudnoće, broj poroda ili etničku pripadnost.

Zaključak autora je jasan: koncentracija paraksantina u krvi trudnica tijekom trećeg trimestra trudnoće, koja reflektira konzumaciju cafeina odnosno kave, povezana je s povišenim rizikom redukcije fetalnog rasta, osobito u trudnica koje puše.


Am J Epidemiol 2002 Jan; Vol 155 (1): 32 – 37

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve