Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Trudnoća je stanje promjenjenih, ali normalnih fizioloških procesa unutar gastrointestinalnog sustava. Karakteristična fiziološka promjena u trudnoći je povećanje volumena krvi što je osobito naglašeno u drugom i trećem tromjesječju. Klinički vidljiv rezultat tih promjena je nalaz malih varikoziteta jednjaka, koji su prisutni u oko 50% trudnica zbog kompresije donje šuplje vene povećanom maternicom i povećanim protokom krvi. Smanjena pokretljivost žučnog mjehura uz porast sinteze kolesterola u jetri povećava litogenost / mogućnost stvaranja žučnih kamenaca. Zatvor je čest problem u trudnoći i javlja se u 15-40% trudnoća. Patogeneza nije sasvim jasna, no izgleda da postoji povezanost između povišenog progesterona i smanjene aktivnosti glatke muskulature kolona. Također je prisutan i pritisak gravidnog uterusa na sigmoidni kolon, kao i preparati željeza koje trudnice uzimaju u velikom broju. Liječenje se sastoji u povećanom unosu hrane bogate vlaknima i tekućine te korištenje preparata koji povećavaju volumen stolice.

Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest kronične su upalne bolesti crijeva obilježene bolovima u trbuhu i proljevom. Uzrok bolesti nije poznat, a sama upala nastaje kao posljedica imunološkog odgovora sluznice probavnog sustava u osoba s genetskom predispozicijom. Vrhunac pojavnosti je u mlađoj životnoj dobi (14-30 godina), podjednako kod oba spola. Bolest ima periode pogoršanja i poboljšanja.

Ulcerozni kolitis prvenstveno zahvaća debelo crijevo (uvijek područje završnog debelog crijeva), sluznica je zahvaćena od rektuma u kontinuitetu prema gornjim dijelovima crijeva, uz proljev je uvijek prisutno i krvarenje, a upala je ograničena na sluznicu. Crohnova bolest obično se javlja u desnom dijelu debelog crijeva, u 80% oboljelih zahvaća i tanko crijevo, krvarenje se javlja rjeđe, upala se širi cijelom debljinom stijenke crijeva, bolesni dijelovi crijeva izmjenjuju se sa zdravima, a nastaju fistule i apscesi. U periodima pogoršanja upalnih bolesti crijeva, često se javljaju bolovi i upale zglobova, afte u ustima i nodozni eritem, a osobito uz Crohnovu bolest dolazi do manjka mnogih vitamina i minerala te nastanka žučnih i bubrežnih kamenaca.

Dijagnoza se postavlja temeljem kliničke slike, kolonoskopije/irigografije i evtl. biopsije sluznice crijeva. Konačna je patohistološka dijagnoza.

Liječenje se provodi sulfasalazinom, kortikosteroidima, imunomodulatorima (azatioprin, metotreksat, ciklosporin), antibioticima, potpornim mjerama i kirurškim zahvatom. U žena je samo blago smanjena plodnost kao posljedica neredovitih ovulacija zbog kronične bolesti, smanjenog libida i ponekada bolnih odnosa.

Upalne bolesti crijeva i trudnoća

Kako bolest utječe na trudnoću

Trudnoću bi trebalo planirati u vrijeme remisije bolesti i tada većina žena ima normalnu trudnoću.  Aktivna bolest povećava rizik spontanih pobačaja i prijevremenog porođaja.

U trudnoći se upalne crijevne bolesti liječe odgovarajućom prehranom, sulfasalazinom, kortikosteroidima i antidijaroicima. Uz liječenje sulfasalazinom potrebna je nadomjesna terapija folnom kiselinom.

Trudnoća se dovršava vaginalno, osim ako postoje perirektalni apscesi i fistule kada se prednost daje carskom rezu.

 

Kako trudnoća utječe na bolest

Trudnoća najčešće ne utječe na tijek upalnih crijevnih bolesti, ne treba ju odlagati niti izbjegavati.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme