Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Infekcije kirurških lokacija primijećene su kod gotovo jedne od šest pacijentica koje su podvrgnute ginekološkoj laparoskopiji, prema izraelskim i australijskim istraživačima.

Doktor Uri P. Dior rekao je: “Naša studija, koja je bila prva koja je prospektivno procijenila postotak infekcija nakon najčešćeg kirurškog zahvata u svijetu - ginekološke laparoskopije – pokazala je veće stope infekcija nego što se prije mislilo."

U online časopisu JAMA Surgery, dr. Dior s Medicinskog centra Sveučilišta Hadassah-Hebrew, Jeruzalem, i njegove kolege napominju da postoji ograničen broj dokaza o strategijama za sprečavanje takvih infekcija.

Istraživači su proučavali 661 ženu koja je bila podvrgnuta elektivnoj laparoskopiji za liječenje nemalignih ginekoloških poremećaja. Nasumično su očistili kožu prije operacije klorheksidinom na bazi alkohola, povidon-jodom na bazi alkohola ili povidonom-jodom na bazi vode.

Liječnici su tijekom jednog i četiri tjedna nakon operacije proveli naknadne preglede 640 dostupnih sudionica.

U modificiranoj analizi  liječenja koja je uključivala samo ovih 640 pacijentica ukupna stopa infekcije na licu mjesta bila je 10.2%. Za infekciju organa udio je bio 6.6%, a za bilo koju infekciju kirurškog mjesta 16.3%.

Nisu primijećene značajne razlike u zbrojevima ukupnih i specifičnih vrsta infekcija kirurškog mjesta pri uspoređivanju otopina koje sadrže jod i klorheksidin. Najjučinkovitiji dezinficijens je bio povidon-jod na bazi alkohola. Ako se koritio klorheksidin na bazi alkohola infekcija je bila 13% češće u odnosu na povidon na bazi vode i 34% češća u odnosu na povidon-jod na bazi alkohola. Uporaba povidon-joda na bazi vode bila je povezana s 13% češćom pojavom kirurške infekcije u odnosu na uporabu povidon-joda na bazi alkohola.

Ova otkrića, zaključio je dr. Dior, "zahtijevaju svijest ginekologa i primarnog liječnika, kao i više istraživanja kako bi se istražili načini za smanjenje stope infekcije."

Među mogućim mjerama koje on i njegovi kolege predlažu su rutinsko kupanje ili čišćenje, specifična priprema pupka i protokol za antibiotsku profilaksu.

Ginekološke laparoskopije pokazuju neočekivano visoku stopu infekcije

Komentirajući objavljene rezultate, dr. Vincenzo Berghella, profesor ginekologije i porodništva na Sveučilištu Thomas Jefferson, Philadelphia, okarakterizirao je studiju kao "dobro randomizirano ispitivanje".

Ali, dodao je, "veličina uzorka - broj bolesnica - vjerojatno nije dovoljno velika da bi odgovorila na pitanja. Potrebno je više istraživanja."

 

IZVOR: https://bit.ly/39684Z4 / JAMA Surgery , online 2020.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve